Бактеріальний опік плодових

16/10/2019 - 09:08

Бактеріальний опік плодових

Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.

Бактеріальний опік плодових – надзвичайно шкодочинна хвороба плодових рослин. Збудник уражує близько 170 видів рослин (плодові: яблуня, груша, айва, слива, абрикос, вишня, персик; декоративні та дикорослі: кизил, глід, піроканта, горобина, китайська айва, спірея та ін.)

Ураженню піддаються всі частини рослини, це призводить не лише до втрати товарної якості плодів, різкого зниження врожайності, а й за сприятливих умов розвитку хвороби - до повної загибелі рослин, особливо саджанців. Найбільш чутливими до хвороби є рослини віком від 3-8 років.

Основні симптоми ураження

Хвороба розпочинає свій розвиток з раптового в’янення квіток, молодих листків, пагонів. Листки чорніють, скручуються, відмирають, але не опадають.

Уражені органи набувають вигляду обпалених, чорніють. Плоди, що з’явилися, стають зморшкуватими, чорніють, зменшуються і не опадають, стиглі плоди не уражуються. Уражені молоді пагони і гілки спочатку стають ніби налитими рідиною, яка через певний час починає сочитися, стікає по корі, і застигає у вигляді краплинок від янтарно-жовтого до темно-бурого кольору. Типовим є гачкоподібне згинання кінчиків пагонів.  При теплій  вологій погоді на квітах і квітконіжках спостерігається виділення молочно-білої рідини (ексудату).

Способи поширення

Збудник може тривалий час знаходитись на рослині в неактивній стадії. Поширення збудника здійснюється комахами-запилювачами (бджолами, осами, джмелями, мухами, попелицями та ін.). Дощ і вітер також сприяють перенесенню збудника на нові території. Передається збудник через посадковий матеріал та прищепи. Вірогідність ураженості зростає при недотриманні правил дезінфекції під час обрізки дерев.

 

 

Фітосанітарні заходи

Для профілактики хвороби необхідно проводити викорчування і спалювання рослин у насадженнях, де всихання дерев сягає понад 30%. Якщо зараження бактеріальним опіком незначне, допускається видалення окремих уражених гілок (під час випилювання уражених гілок захоплюють здорову тканину на 20–40 см нижче видимої межі ураження).

Під час загрози поширення бактеріозу в насадженнях потрібно проводити обробки мідьвмісними препаратами. Сучасні фунгіциди, крім мідь вмісних, не впливають на збудника опіку.  У заражених садах після граду або сильного вітру для запобігання новому спалаху хвороби відразу провести обприскування одним з мідьвмісних препаратів.

Для боротьби з комахами-переносниками обробляти сади інсектицидами на початку розпускання бруньок, перед цвітінням і відразу після нього, а також після збирання врожаю. Не слід завозити вулики в заражені сади, тому що бджоли сприяють поширенню бактерій на квітки і масовому ураженню рослин.  При закладанні нових садів необхідно вибирати стійкі сорти плодових дерев.

 

ДУ « Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»

Провідний фахівець   Калашникова І.В.