Гірчак пенсільванський

19/08/2021 - 07:45

Гірчак пенсільванський Polygonum pensylvanicum L.

Гірчак пенсільванський  є одним з квітучих рослин сімейства гречкових та занесений до «Переліку регульованих шкідливих організмів, відсутніх в Україні» (список А1). Розповсюджений в США та Канаді. На території України та в країнах Європи відсутній.

Він завдає значної шкоди зерновим культурам, а також садам, виноградникам, лукам, пасовищам та погіршує стан землі.  Може засмічувати всі сільгоспкультури, надає перевагу вологим ґрунтам.

Росте вздовж ґрунтових і шосейних доріг, на узбіччях залізниць, на неораних землях.  

Гірчак пенсільванський – однорічна трав’яниста рослина, яка може сягати до 180 см заввишки. Стебло прямостояче, розгалужене. Листки почергові, ланцетовидно овальні, завдовжки від 50,8 до 152,4 мм завширшки до 31,6 мм. Листок за формою нагадує спис. Обгортка біля основи листка тонка, циліндрична. Інколи всередині листка можна побачити фіолетову пляму. Квітки рожеві або блідо-рожеві, складаються з 5 частин і завдовжки до 0,3см (Рис1).  Цвіте з липня по листопад.

(Рис.1) Рослина гірчака пенсільванського

 

Рис.2  Насіння  гірчака пенсільванського

 

Плід – горішок, серцевидно-плоский, майже округлий, на верхівці загострений, іноді із залишком при квітника, який закриває плодовий рубчик. Одна грань трохи приплюснута. Поверхня дрібнозерниста, блискуча. Забарвлення горішків від червоно-коричневого до чорного. Довжина й ширина 2,5*3,4 мм, товщина 0,7-1 мм (Рис2).

 Поширюється  гірчак пенсільванський  насінням із насіннєвим матеріалом, а також іншими матеріалами із заражених зон країн розповсюдження.

У боротьбі з бур’яном головне завдання – не допустити плодоношення. На орних землях і в садах необхідні регулярні культивації, а також застосування гербіцидів, які використовуються для боротьби із дводольними бур’янами, з урахуванням специфіки оброблення культур. На пасовищах та недоступних для техніки місцях проводять регулярне скошування бур’яну до цвітіння.

Для ефективної боротьби з регульованими шкідливими організмами необхідно не тільки комплексне застосування механічного, хімічного методів, а й  очищення власних земельних ділянок та прилеглих територій.

Основні фітосанітарні заходи:

  1. Забороняється висівати насіння сільськогосподарських культур, засмічене карантинними організмами.
  2. Засмічене продовольче й фуражне зерно потрібно переробляти за технологіями, які сприяють втраті його життєздатності й лише на підприємствах, що мають усі умови для зберігання та переробки підкарантинної продукції.
  3. Забороняється використовувати на корм худобі фуражне зерно, продукти його переробки, відходи зерна та інших кормів, які містять насіння карантинних бур'янів без запарювання, гранулювання, дрібного розмелювання чи плющення (до 1 мм) та інших методів позбавлення насіння життєздатності.
  4. Забороняється зберігати засмічене зерно в одному сховищі із чистими партіями.
  5. Забороняється розміщення насіннєвих посівів на ділянках, де є вогнища бур'янів, що належать до списку А1 та А2, згідно з «Переліком регульованих шкідливих організмів». Відходи після очищення можна застосовувати лише в розмеленому й запареному вигляді, а непридатні для корму слід спалювати.
  6. Солому та сіно, засмічені карантинними організмами, дозволяється використовувати виключно в господарствах, де вони вирощені. Органічні добрива складають в окремі бурти та застосовують лише в перепрілому стані.

 

 

 

 

ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»

Провідний фахівець ООФЛ 

Діденко І. А.