Грибкові захворювання буряка

20/02/2019 - 08:14
Хвороби буряка доволі поширені,щоб боротися з ними треба знати ознаки ураження. Далі я вам розповім про деякі грибкові захворювання буряка.
Церкоспороз – найпоширеніше захворювання буряка у всіх районах його вирощування. Захворювання проявляється в основному в середині літа на листках у вигляді круглих (діаметром 2-5 мм) світло-сірих плям з темно-бурою облямівкою. Восени плями стають дуже дрібні, іноді точкові, темні, майже чорні. У вологу погоду, переважно з нижнього боку листа, утворюється темно-сірий наліт. Крім листя, уражаються також черешки на насіннєвих рослинах, стебла квітконосів і насіння. Без ефективних заходів боротьби з хворобою буряків розмноження шкідливого гриба зменшує врожай практично наполовину. Для обмеження розвитку церкоспорозу важливо дотримуватися сівозміни. Вирощувати буряк на колишньому місці рекомендується не раніше ніж через 3-4 роки. Кращими попередниками вважаються овочеві культури. Не рекомендується висівати буряки після люцерни, гороху, сої, картоплі, які теж можуть уражуватися церкоспорозом. Після збирання врожаю всі рослинні залишки ретельно збирають і знищують, а грунт орють. Проводять систематичне знищення бур'янів (щириця, лобода біла, осот, щавель, кульбаба, в'юнок і ін.) як резерваторів інфекції. 

Альтернаріоз – хвороба  проявляється на нижніх, фізіологічно старих листках у вигляді буро-чорних неправильної форми плям. Спочатку вони з'являються на верхівці листової пластинки, потім поширюються по всій периферії листа. Плями зливаються, тканина відмирає, покривається суцільним чорно-зеленим нальотом. Шкідливість хвороби така ж, як і при аскохітозі.
Заходи боротьби: дотримання сівозміни, внесення добрив, вапнування кислих грунтів, використання якісного посівного матеріалу, боротьба з бур'янами.
 
Аскохитоз – хвороба  яка проявляється на нижніх, фізіологічно старих листках, спочатку у вигляді округлих синювато-зелених плям, які поступово буріють. Центр їх темно-бурий з великою кількістю чорних крапок. 
Шкідливість хвороби полягає в зменшенні асиміляційної поверхні рослин в результаті передчасного відмирання уражених листків, зменшенні продуктивності рослин. Недобір урожаю коренеплодів може досягати 5% від валових зборів. Аскохитоз успішно піддається лікуванню тільки фунгіцидами. І крім лікування, важливо дотримуватися балансу грунту за допомогою добрив. Тут до уваги береться не тільки потреба грунту, а й самого коренеплоду.
 
Пероноспороз. Симптоми хвороби проявляються, як правило на молодих листях і квітконосних пагонах. При ураженні хворобою, листя бліднуть, з’являється сірувато-фіолетовий наліт, листові пластинки скручується донизу краями, бліднуть. Також покриваються нальотом, деформуються і відмирають уражені пагони насінників. Пізніше листя чорніють і відмирають. Уражені квітконоси деформуються, відстають у розвитку і гинуть. При розвитку хвороби у червні і, навіть, у липні маса кореня зменшується на 30 %, а недобір насіння становить 60-65%. Крім того, корені з таких рослин мають понижену стійкість до гнилі.
 Методи боротьби:
Знищення заражених рослин. Стебла сім'яників зрізаються дощенту, але попередньо вони обприскуються одновідсотковою бордоською сумішшю (у відро води об'ємом десять літрів додається вапно в кількості 100 г і мідний купорос в кількості 100 г).
Збір, знищення післяжнивних залишків, подальше перекопування грунту.
 
Фомоз. Захворювання проявляється в кінці вегетаційного сезону. На нижніх, старіших листках утворюються круглі, світло-бурі (в дощову погоду чорні) концентричні округлі плями. Через них фомоз іноді називають «зональною плямистістю». Найбільш небезпечний фомоз в сховищах та на насінниках. Під час висадки постраждалих коренеплодів спостерігається слабке ураження сім’яників, а часто і їх загибель. Широко поширений на буряках, як першого, так і другого року життя. Врятувати рослини можна обприскуванням борною кислотою (3 г на 10 л води). В останній період вегетації рослини буряків удобрюють засобами, що містять калій. Не можна забувати про дотримання правил сівозміни, своєчасної прополці рядків буряків і проріджуванні сходів. Всі опалі рослинні залишки з грядок прибирають і спалюють.
 
 
Бережіть свій врожай!
 
ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»
Провідний фахівець фітопатолог Юдічева В.О.