Кактусова цистоутворююча нематода Heterodera cacti Filipjev et Schuurmans Stekhoven

02/10/2019 - 14:29

Кактусова цистоутворююча нематода Heterodera cacti Filipjev et Schuurmans Stekhoven

Особливе місце серед численних шкідників кактусів займають фітонематоди – рослиноїдні гельмінти (паразитичні черви), характерною рисою яких є висока стійкість проти зовнішніх впливів і мікроскопічні розміри. Кактусова цистоутворююча нематода Heterodera cacti Filipjev et Schuurmans Stekhoven викликає ураження кореневої системи кактусів.

Кактусова цистоутворююча нематода в основному поширена в ботанічних садах і теплицях. Дана нематода вперше була виявлена ​​в Мексиці. Представники цього виду широко поширені в світі, в Україні нині виявлені в Нікітському і Харківському ботанічних садах. Однак не виключається потенційне поширення кактусової нематоди в ботанічних садах і оранжереях інших міст.

Рослини-господарі. Типове - Phyllocactus ackermanni Walp. Багато видів родини Cactaceae і два види родини молочайних Euphorbiaceae.

Основним джерелом поширення є рослинний матеріал, заселений різними фазами розвитку кактусової нематоди. Поширення може відбуватися також і за допомогою цист, в основному знаряддями праці при обробці зараженого ґрунту.

На коренях ураженої рослини можна побачити темно-коричневі або темно-червоно-коричневі цисти (щільні оболонки відмерлих самок, всередині яких є яйця і личинки нематод). Цисти лимоноподібні форми, невеликі за розміром (0,5 мм), роздуті, з майже округлим заднім кінцем і мало видатним вульварним конусом. Самці завдовжки близько 1 мм, довжина личинок 460-500 мкм. Розмір яєць 110-114 × 43-46 мкм.

Рис.1 Цисти нематоди Heterodera cacti

Цикл розвитку кактусової цистоутворюючої нематоди при 18-26 ºС триває приблизно 29-34 днів. Цисти, що опинилися далеко від рослини-господаря, можуть, не розвиваючись, зберігати свою життєздатність до 10 років. У місцях, де протягом тривалого часу проводяться роботи з зараженими кактусами (пересадка, полив), цисти, випадково випадають з горщиків, накопичуються, і в результаті відбувається зараження всієї колекції. З яєць утворюються личинки, які виходять з цисти і проникають в корені рослин-господарів, де згодом харчуються соком рослини. Крім того, личинки виділяють особливі ферменти, які викликають закупорку судин, в результаті ріст кактуса призупиняється, уражені рослини стають млявими, м'якими, набувають блідо-зеленого забарвлення, а потім гинуть.

Рис. 2 Кактус, уражений кактусовою цистоутворюючою нематодою

Характерною рисою нематод є те, що вони швидко розмножуючись, руйнують нижні частини коренів. За проробленими шляхами в уражену рослину легко проникає грибкова або бактеріальна інфекція, що, в свою чергу, призводить до загибелі кактуса.

Рис. 3 Коріння філокактуса, уражені нематодою Heterodera cacti

Аналогічні симптоми можуть виникнути на кактусах і з інших причин, тому безумовною ознакою наявності нематод є лише виявлення цист. Для їх виявлення коріння із залишками землі промивають, і потім розглядають поверхню води в чашці Петрі під лупою. Коли цист багато, виявити їх неважко. Самки нематод у великій кількості утворюють яйця, після чого тіло самки розбухає і поступово приймає роздуту форму. В результаті епідерміс кореня розривається, і нематода опиняється на його зовнішній поверхні, а іноді згодом повністю відпадає від кореня. Спочатку після виходу з кореня нематода ще жива, колір її білий, покриви м'які. Але потім вона відмирає, покриви темніють і тверднуть, утворюється нова циста. Весь цикл розвитку триває від 29 до 34 днів.

Найпростіший спосіб боротьби - це використання ґрунту, вільного від нематод (попереднє пропарювання), або ґрунту з перевірених джерел, для розведення і подальшої культури кактусів. Боротися з нематодою можна також, обрізаючи коріння уражених рослин і заново вкорінюючи або прищеплюючи їх. Це радикальний метод, але застосовувати його доцільно лише тоді, коли коріння вже практично знищені. Якщо рослина уражена не дуже сильно, використовують термічне знезараження кореневої системи. Для цього кактуси в горщиках спочатку рясно поливають, потім занурюють у воду з температурою близько 40 ° С, поступово додають гарячої води, доводячи її температуру до 50 ... 55 ° С. При цій температурі кактуси витримують у воді 10-15 хвилин, а потім охолоджують до 25 ° С. Після обробки кактуси встановлюють в затемнене місце.

Дуже важливо при роботі з кактусами, особливо під час пересадки, не допускати розсіювання цист. Тому потрібно вживати всіх заходів, щоб земля, де знаходилися заражені кактуси, а також вода для поливу і промивання коренів не потрапляли на інші кактуси і на навколишні предмети.

 

Провідний фахівець відділу фітосанітарного аналізу

ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»

Закернична І.В.