Хвороби плодів та овочів під час зберігання у сховищах

20/02/2019 - 09:38

При вирощуванні овочів садівники і городники, як правило, вживають різні заходи по профілактиці і захисту рослин від хвороб і шкідників. Але не всі приділяють належної уваги для захисту овочів від хвороб при тривалому зберіганні.
В період зберігання овочі можуть уражуватись фізіологічними або паразитарними хворобами. Причиною перших служить недотримання умов зберігання овочів, а також неправильна агротехніка вирощування рослин. Паразитарні захворювання розвиваються в результаті діяльності мікроорганізмів – грибів і бактерій. Серед безлічі захворювань овочів варто виділити найпоширеніші.
Широко поширено грибкове захворювання фомоз або суха гнилизна, яке уражує моркву, картоплю, буряк і капусту. Джерелом інфекції можуть служити заражене насіння і спори грибків роду Phoma в сховищі. Спочатку на овочах з'являються вдавлені коричневі плями з чорними крапками, пізніше м'якоть стає трухлявою, в ній з'являються порожнечі. Захворювання вважається небезпечним, оскільки швидко поширюється від заражених овочів до здорових,що може призвести то втрати всього врожаю.

 

 

 

 

 

Вже в перший місяць зберігання картопля може почати загниватичерез розвиток фітофтороза (збудник гриб роду Phitophtora Infestans). На бульбах з'являються втиснуті по краях тверді плями бурого кольору. У м'якоті спостерігаються темні смужки, що йдуть від країв до центру. Джерелом хвороби служить заражений насінневий матеріал і бадилля, через яке спори грибка переходять в бульби. Небезпека фітофтороза в період зберігання полягає не лише в тому, що уражені бульби втрачають товарні якості, але і в можливості розвитку на таких бульбах вторинної гнилизни (фузаріоза і мокрої бактеріальної гнилизни), яка швидко поширюється в сховищах і викликає масове загнивання бульб.
У боротьбі з фітофторозом в період зберігання головне значення мають ретельне бракування бульб перед закладкою і якісні умови зберігання.
Фузаріоз або cуха гнилизна уражує картоплю та інщі корнеплоди лише в період зберігання. Виявляється не раніше чим через 2— 3 мес після прибирання. Особливо сильно розвивається суха гнилизна в другу половину періоду зберігання. Ця гнилизна може виникати в будь-якій частині бульби, але в більшості випадків пов'язана з місцями пошкоджень, ударів або уразки фітофторою. Суху гнилизну картоплі викликають різні види грибів роду Fusarium. Найчастіше-це гриб Fusarium solani Арр. et Wr.
 У місцях ураження на бульбах з'являються бурі плями, покриті з поверхні нальотом і подушечками білого, рожевого або іншого світлого забарвлення. Надалі шкірка зморщується.Гнилизна глибоко проникає всередину бульби, тканина, що загнила, стає бурою або навіть чорною, трухлявою. Усередині бульби утворюються порожнечі, що часто вкриті білою грибницею.Для розвитку фузаріозноі сухої гнилизни мають значення, окрім пошкоджень бульби, умови зберігання — підвищена температура і вологість приблизно 80%.

В період зберігання капуста дуже часто уражується сірою гнилизною(збудник—гриб Botrytis cinerea). У кочерижках і верхніх листях заселяється міцелій отруйного грибка, вони покриваються сіруватим нальотом, а пізніше на уражених місцях утворюються чорні плоскі склероції. Сіру гнилизну можна виявити і на луку. На поверхні і під лусочками цибулин з'являється сірий наліт. Спори цього грибка в короткі терміни поширяться за допомогою повітря на здорові овочі. До поширення хвороби приводить підвищена вологість і знижена температура в сховищі. 
При недотриманні умов зберігання коренеплоди і капуста можуть уражуватись білою гнилизною (збудник- сумчатий гриб Whetzelinia sclerotiorum (Lib.) Korf et Dumont (Sclerotmia sclerotiorum(Lib.) de Bary), що проявляється на плодах у вигляді плям з білим нальотом, які пізніше перетворюються на драглисту масу. На луку захворювання уражує спочатку донце, яке покривається білою грибницею з вкрапленням чорних склероцій. Білою гнилизною уражуються в першу чергу овочі з механічними пошкодженнями.

При виникненні чорної гнилизни (збудник гриб роду Aphanomyces raphani) голівка моркви і її бічна поверхня покриваються чорними плямами, що втиснуті. На капусті ця хвороба проявляєтьсяу вигляді почорніння черешків і жилок, а на листі – у вигляді чорних і жовтих плям. Чорна гнилизна швидко поширюється контактним шляхом.
Для зниження ризику розвитка вищевикладених захворювань необхідно проводити обов'язкову передпосівну обробку насіння, підбирати сорти, призначені для тривалого зберігання, дотримуватись правильної агротехніки вирощування і регулярно проводити профілактичні заходи для захисту рослин від хвороб і шкідників протягом періоду вегетації, а також обов'язково проводити  обробку сховища перед закладкою врожаю на зберігання. Увагу слід приділяти термінам та умовам уборки врожаю, які залежать від сорту. Під час неї овочі  витягують із землі, прагнучи уникнути щонайменших механічних пошкоджень, просушують, перебирають, видаляючи зіпсовані і відбираючи для зберігання лише здорові цілі екземпляри.


ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»
Провідний фахівець фітопатолог Коваленко А.І.