Паразитичні нематоди полуниці

20/02/2019 - 11:55

          Паразитичні нематоди це дрібні черв'яки, довжиною близько від 0,5 до 1 мм, на полуниці найчастіше зустрічається сунична нематода, трохи рідше - стеблова. Вони висмоктують соки з рослин, на яких паразитують. Крім полуниці вражають безліч інших культурних, декоративних рослин і бур'янів.

Сунична нематода
          Зустрічається на багатьох ягідних і декоративних культурах у відкритому і захищеному ґрунті. Особливо шкодить в дощові роки. Оселяється в надземної частини куща полуниці, в основному в листі бруньках  або зародках репродуктивних органів. Паразитує як зовні, так і всередині рослини. Результати її шкідництва помітні вже в травні-червні. Основні ознаки ураження - темна жовтувато-коричнева або червонувата плямистість листя іноді деформація пагонів і репродуктивних органів. Черешки листя втрачають опушеність, можуть набувати червонуватого забарвлення. Часто листя стають жорсткими, блискучими, зморщеними і інтенсивно темно-зеленого кольору. Спостерігається також карликовість з укороченими і рівномірно потовщеними черешками, утворюється багато нових бруньок, які скручуються в щільне утворення, що отримало назву захворювання цвітної капусти. Відбувається відмирання центральної частини куща. Пагони кущів короткі і утворюють деформовані розетки.
 
Захворювання цвітної капусти, викликане суничною нематодою  на полуниці

На полуниці часто зустрічається в комплексі з стебловою нематодою.

Стеблова нематода
          Вважається, що зустрічається на полуниці рідше ніж сунична. Виявляється в гофруванні і скручені листових пластинок в поєднанні з потовщеннями на черешках і жилках листя, квітконосах і вусах. При сильному зараженні кущ має пригнічений вигляд, квітконоси, вуса, черешки і жилки листя різко коротшають, товщають і викривляються, листові пластинки дрібнішають, шкірка з нижньої сторони в місцях ураження розвивається. Ягоди, якщо утворюються і передчасно не засихають, стають дрібними, жорсткими, однобокими. Забарвлення уражених ділянок тканин помітно блідіше звичайного через руйнування хлорофілу, всередині них виявляються численні порожнини через руйнування клітин, що надають тканини характер губчастої маси. Розмножується всередині надземної частини рослин.

Боротьба

          Основний шлях зараження для цих видів нематод - перенесення на нове місце з розсадою. Зимують в живих рослинах і бур'янах. Як наслідок, здоровий посадковий матеріал має вирішальне значення в боротьбі з цими видами нематод. На даний момент в Державному реєстрі пестицидів и агрохімікатів, дозволених до використання в Україні немає нематоцідів, хімікатів для боротьби з цими видами нематод. Тому основними методами боротьби стають агрономічні:
• Ретельний відбір здорового посадкового матеріалу.
• Перед посадкою, особливо якщо фітосанітарний стан посадкового матеріалу не відомо, краще провести термічну обробку. Молоді кущі опускають в воду температурою 48 - 50 ° С на 15 хвилин.
• Вибір сортів і гібридів,  стійких до ураження нематодами, наприклад Фестивальна, Десертна, Саксонка, Ракета, Внучка.
• Акуратний полив - на стеблах і листках не повинні довго залишатися краплі води, тому що це сприяє розвитку нематод.
• Регулярний догляд за посадками - прополка і проріджування.
• При виявленні зараження в процесі вегетації - своєчасне прибирання уражених і ослаблених рослин. Рослинні залишки і хворі рослини необхідно спалювати.
• Дотримання сівозміни. Пересадка кущів з інтервалом в 4 роки потрібна не тільки для отримання хорошого врожаю, але і дозволяє позбутися від багатьох шкідників. Не рекомендується розбивати грядки полуниці поблизу або після посадок картоплі, цибулі, часнику, квасолі, гороху.

Підозрілі на зараження нематодою рослини можна обробити настоями  наступних рослин:
Чорнобривці - 1 кг рослин на 10 л води, настояти дві доби і застосовувати для поливу полуниці.  Обробку проводити декілька разів з тижневим інтервалом.
Календула лікарська - 1 столова ложка сухої сировини на 1 л води, настоюємо протягом доби. Готовий засіб можна використовувати для захисту ґрунту від нематоди, поливаючи рослини два рази на місяць, а також для лікування - обробка в даному випадку проводиться декілька разів з тижневим інтервалом.
 Цибулевий настій. Необхідно взяти 400 г цибулі, подрібнити і залити відром води. Через добу настій фільтрують і поливають заражені грядки 2-3 рази з тижневим інтервалом.
Настурція велика. Беремо 250-300 г сировини і настоюємо в п'яти літрах води протягом доби. Готовий розчин фільтруємо і використовуємо для поливу ураженої культури. Обробляємо рослини 2-3 рази з тижневим інтервалом.

Повністю ліквідувати нематод на ураженій ділянці без хімічних засобів неможливо, але реально зменшити чисельність до безпечного кількості. для цього профілактику і боротьбу з шкідниками треба вести постійно.


ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»
Головний фахівець - фітогельмінтолог
Чистякова С. В.