Пасмо льону

09/11/2019 - 07:52

Пасмо льону - Mycosphaerella linicola Naumov.

Пасмо льону небезпечна карантинна хвороба льону, що викликана грибом  Mycosphaerella linicola Naumov.  Вперше виявлена в Аргентині в 1971 році. Поширена в багатьох країнах. З 1973 року  пасмо виявляють на посівах льону-довгунця в Україні. На даний час осередки хвроби знаходяться у Львівській та Житомирскій областях.

Уражує: льон та всі види роду Linum.

Ознаки хвороби:

Ознаки хвороби виявляються вже на сходах. У фазі “ялиночки” на сім’ядолях з’являються різкі коричневі плями, які охоплюють усю їх поверхню. При підсиханні сім’ядолі покриваються злегка опуклими темними крапками (пікнідами) і обпадають.

Пізніше на справжньому листі вини-кають округлі коричневі плями, які також покриваються концентричними колами пікнід. З хворого листя плями поступово переходять на стебло, внаслідок чого воно стає строкатим.

Особливо яскраво ознаки проявляються перед збиранням врожаю. До моменту достигання льону плями стають сірими, з бурими краями і безліччю пікнід. За сильного ураження все поле набуває сірого відтінку.

У місцях уражень стебло відмирає. Бура плямистість з пікнідами утворюється також на пуп’янках і коробочках. Дуже уражені пуп’янки відмирають, а коробочки залишаються недорозвиненими. Нерідко в уражених коробочках формується недорозвинене, щупле насіння.

 

Біологія  збудника:

Захворювання викликає незавершений гриб Septoria linicola (Speg.) Gar. (Phlyctaena linicola Speg.) родини Sphaeropsidaceae, порядку Sphaeropsidales. Його грибниця тонка, розгалужена, легко проникає у тканини рослин, де розміщується у міжклітинниках.

Під час вегетації рослин у місцях уражень гриб утворює нестатеве спороношення у вигляді пікнід з пікноспорами.

 Пікніди округлі або еліптичні, з невеликими продихами, 64-126 мкм у діаметрі. Пікноспори паличкоподібні або трохи зігнуті, безбарвні, з трьома перетинками (іноді мають 2-8), 20-36 х 1,5-3,2 мкм.

Інколи гриб утворює сумчасту стадію. Псевдотеції його чорні, поодинокі, занурені, близько 200 мкм у діаметрі. Сумки безбарвні, циліндрично - булавоподібні, 58-67 х 7-10 мкм. У кожній сумці — по 8 безбарвних, веретеноподібних сумкоспор, 11-17 х 2,5-5,0 мкм, з перетинками, в кожній клітинці — по 2-3 краплини олії. У сумчастій стадії гриб має назву Mycosphaerella linorum (Wr.) Carcia Rada.

 

Способи передачі збудника пасмо льону:

Основним джерелом первинного ураження посівів льону є заражене насіння та ґрунт.  Спороношення під час вегетації поширюються за допомогою вітру, краплинок дощу і комах.

 Фітосанітарні заходи:

    Для своєчасного виявлення захворювання проводиться обстеження посівів льону у фазі «ялинки» та за тиждень до збирання врожаю льону. При виявленні захворювання запроваджується карантинний стан. На зараженій ділянці цим захворюванням, насіння льону можна висівати лише через 6-7 років.

    Насінницькі виробничі посіви, де виявлено захворювання, вибраковують, а зібране насіння складають окремо і використовують лише на технічну переробку. Льоноволокно, заражене «пасмо», переробляють в першу чергу, з дотриманням фітосанітарних вимог, а рештки спалюють.

ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»

Провідний фахівець  Гумінська С.В.