Плодова гниль

21/10/2021 - 05:49

Плодова гниль (Monilinia fructicola)

 

Monilinia fructicola – це вид грибів порядку Helotiales, який є збудником плодової  гнилі  кісточкових. Належить до списку А1, карантинних організмів, відсутніх в Україні. Захворювання викликає скидання цвіту, загибель гілок та плодову гниль. Збудник уражує плодові дерева: в першу чергу  кісточкові  культури роду Prunus: сливу, вишню, персик, нектарин, абрикос, мигдаль, черешню та інші. У меншій мірі яблуні і груші.

Географічне поширення

Європа: Азербайджан, Хорватія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Чорногорія, Польща, Сербія, Словенія, Іспанія, Швейцарія.
Азія: Китай, Індія, Японії, Корея, Тайвань, Ємен.
Африка: Зімбабве.
Америка: Болівія, Аргентина, Бразилія, Канада, Чилі, Гватемала, Еквадор, Мексика, Панама, Парагвай, Перу, США, Уругвай, Венесуела.
Океанія: Австралія, Нова Зеландія.

 

Ознаки пошкодження

М. fructicola вражає всі надземні органи рослини: квітки, бруньки, молоді пагони, гілки, плоди і листя. Розвиток  М. fructicola відбувається в дві фази: опіку квіток і гнилі плодів. За часом і симптомами прояву бура моніліозна гниль дуже схожа на бактеріальний опік плодових (Erwinia aтylovom) (рис. 1)  Уражені плоди гниють за кілька днів, опадають або залишаються висіти прикріпленими до гілок. Плоди засихають і муміфікуються, що є характерним ознакою захворювання. На заражених стеблах з’являються коричневі впалі ділянки, на поверхні яких часто накопичується камедь. У вологих умовах на цих заражених тканинах утворюються пучки конідієносців.

 

Рис. 1 Уражені плоди Monilinia fructicola

 

Морфологія і біологія збудника

Макроконідії формуються в ланцюжках, простих або дихотомічних розгалуженнях, які групуються в спородохіях  - подушкоподібних строматичних  структурах. Макроконідії - одноклітинні, гіалінові і нагадують за формою лимон.  Розмір конідій  досягає 14,5-16х9,5-11 мкм і залежить від температури і виду рослини живителя (рис.2)

 

Рис 2 Ланцюжки конідій з спородохій ураженого плоду

 
Гриби М. fructicola зимує в муміфікованих плодах або на їхній поверхні, а також в заражених тканинах дерев. Навесні за підвищення вологості утворюються конідії, які розносяться вітром і за наявності вологості уражують квіти, викликаючи в них опік. Вологість відіграє важливу роль у зараженні рослин. Без вологого періоду навіть при наявності інфекції, зараження майже не відбувається. 
Важливу роль у життєвому циклі М. fructicola відіграє теліоморфа. Апотеції формуються хаотично на опалих муміфікованих плодах навесні. У вологу погоду з них вивільняються аскоспори, які за наявності вільної вологи уражують квіти. 

 
Шляхи розповсюдження  

 

Збудник М. fructicola може поширюватись вітром і комахами. Також розповсюдження відбувається із садивним матеріалом сприятливих до ураження сортів, особливо вкорінених рослин. Існує також ризик завезення з ураженими свіжими плодами.

 

Фітосанітарні заходи

  Оскільки симптоми на садивному матеріалі неясно виражені, слід заборонити його завезення з країн розповсюдження М. fructicola. В інших випадках такий садивний матеріал повинен надходити із сертифікованих розсадників.

Серед засобів захисту застосовується санація садів, видалення муміфікованих плодів та обрізання уражених гілочок.  Для уникнення або зменшення даної проблематики слід провести агротехнічні та хімічні заходи:

1.восени ретельно вирізати засохлі та хворі гілки, робити це краще при частковій наявності листя на деревах, тоді легше відрізнити грань між ураженою і здоровою тканиною, при цьому слід захоплювати 3-5 см здорової гілки;

2.омолодження старих, сильно заражених дерев;

3.Прибирання та знищення хворих плодів на дереві і під деревом;

4.своєчасне внесення мінеральних добрив;

5.у період зберігання в сховищах підтримувати температурний режим і оптимальну вологість. Проводити постійну вибірку уражених плодів;

6. проводити хімічний захист восени після листопаду і рано навесні в період набрякання бруньок спеціалізованими фунгіцидами до складу яких входить мідь.

При проведенні захисних заходів дотримуйтесь заходів безпеки і охорони навколишнього середовища.

 

 ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»

                                                              Провідний фахівець Гумінська С. В.