Сливова плодожерка

22/10/2021 - 09:57

Сливова плодожерка - Grapholita funebrana Tr.

Систематичне положення:

Ряд лускокрилі або метелики – Lepidoptera

Родина листовійки – Tortricidae

Вид сливова плодожерка – Grapholita funebrana Tr. (Тreitschke,1835)

(Laspeyresia funebrana Tr.)            

Сливова плодожерка – небезпечний шкідник плодових. Найбільшої шкоди завдає гусінь, яка пошкоджує кісточкові культури. Виїдає  м’якоть плодів у сливи, абрикоса, аличі, персика, іноді у вишні та черешні.

Рис. 1 Пошкодження плоду

Батьківщиною вважаються Нідерланди, де шкідник вперше був виявлений та зареєстрований в 1835 році. На сьогодні сливова плодожерка  поширена в країнах Європи, Росії, Китаю, Японії, Кореї. Станом на 2021 рік в Україні шкідник розповсюджений повсюдно, особливо на півдні степової зони. Шкідник перегризає судинну систему, внаслідок чого порушується приплив поживних речовин до плоду. Пошкоджені плоди перестають рости, стають фіолетовими, передчасно дозрівають і обпадають. У молодих плодів гусениці пошкоджують м’якуш, незатверділі кісточки, в більш зрілих вигризають порожнину в м’якоті навколо кісточки, яка заповнюється екскрементами.

З місць пошкоджень на плодах витікає камедь (глей) у вигляді прозорих крапельок, які звисають і застигають. Закінчивши харчування, гусениці залишають плід через вихідний отвір діаметром до 3 мм. За сезон в умовах України шкідник може давати від 1 до 3 поколінь в залежності від температурних умов.

Імаго сливової плодожерки являє собою невеликого метелика, розмах крил якого становить від 12 до 17 мм. Це нічний метелик передні крила якого темно–коричнево–сірого кольору з фіолетовим відливом. Зовнішній край крила з більш світлою смугою. Задні крила однокольорові, світло–бурого відтінку, з бахромою по зовнішньому краю.

 

 

 

Рис. 2 Імаго сливової плодожерки

Самки відкладають напівпрозорі яйця, округлої форми і мають злегка зеленуватий відтінок.

Гусениці сливової плодожерки досягають 15 мм. На ранніх стадіях розвитку мають брудно–біле забарвлення тіла, а з віком набувають все більш червоного відтінку. Їх життєвий цикл може займати від 17 до 30 днів.

Гусениці, які завершили живлення, заляльковуються у павутинних коконах в тріщинах кори, під відсталою корою на стовбурах, у поверхневому шарі грунту, в рослинних рештках. Лялечка досягає в довжину 8 мм і має коричнево–буре забарвлення.

Вихід і масовий виліт дорослих комах випадає, як правило, на третю декаду травня, або початок червня. Виліт імаго другого покоління зазвичай спостерігається в кінці, або на початку липня.

 

Рис. 3  Гусінь сливової плодожерки

Боротися з сливовою плодожеркою потрібно систематично. З появою перших пошкоджених плодів збирати і знищувати падалицю з подальшим вивезенням її із саду. Своєчасно збирати урожай в стислі сроки. Ефективним способом боротьби є накладання ловчих поясів біля основи штамба сливи. Очистка штамбів і скелетних гілок від старої кори, прибирання рослинних решток, перекопування грунту пристовбурних смуг для знищення зимуючих гусениць. Проводити обприскування дерев інсектицидами. Для обробки застосовуються пестициди у відповідності до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

                               

                                      ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»

Провідний фахівець ВФА  Ярочкіна О.С.