Тютюнова білокрилка

10/06/2021 - 13:55

 

Тютюнова білокрилка — Bemisia tabaci (Gennadius, 1889)

(Homoptera, Aleirodidae).

 

Тютюнова білокрилка (B. tabaci) в багатьох країнах світу є небезпечним шкідником культур, як відкритого так і закритого ґрунту. На території України цей шкідник внесений до переліку карантинних організмів, відсутніх в Україні.

Вперше висока шкодочинність білокрилки була виявлена на плантаціях тютюну у 1889 році в Греції, в зв’язку з чим вона і отримала назву. Станом на 2021 рік тютюнова білокрилка розповсюджена на всіх континентах, окрім Антарктиди. Розширення міжнародної торгівлі та багатоїдність шкідника сприяє його широкому поширенню, зокрема в Угорщині, Чехії, Польщі, Німеччині, Італії, Іспанії, Греції та Нідерландах.

Тютюнова білокрилка ушкоджує понад 300 видів рослин закритого та відкритого ґрунту. Полюбляє огірки, томати, перець, салат, капусту, горох, тютюн, троянди, герберу, азалію, пеларгонію, фуксію та орхідею.

 При високій щільності заселення шкідника, на листях з҆являються численні хлоротичні плями. Згодом листя скручується, жовтіє і в’яне. В результаті втрачається декоративність, порушується нормальне дихання і фотосинтез рослин, знижується або повністю втрачаються товарні якості овочів та плодів.

Зазвичай імаго літають мало. Якщо їх потурбувати, вони підіймаються у повітря і одразу намагаються повернутися на те саме місце. За рік в теплицях при температурі 30-33°С може розвинутись до 15 генерацій.

У дорослої особини B. tabaci тіло жовте, розміром  до 2 мм в довжину з білими крильцями. Самці дещо менші за самок. Тіло і обидві пари крил покриті порошкоподібним восковим секретом, білим ледь жовтуватим (рис.1, 2). Яйця жовтувато-зелені, грушоподібні. Личинка зеленувато-жовта. Німфа – жовта, 0,6-0,9 мм завдовжки з двома короткими хвостовими щетинками, на спині від 1 до 7 пар щетинок.

Рис. 1. Зовнішній вигляд імаго білокрилки

 

Рис. 2.

Самки B. tabaci при високій температурі живуть 10-15 днів, відкладають яйця на нижній поверхні листків (рис.3), розміщуючи їх кільцями. Через 5-9 днів з яєць виходять личинки (німфи), які проходять чотири стадії розвитку кожна тривалістю 2-4 дні, 4 стадія називається «пупарій» (рис.4).

Рис. 3. Колонія білокрилок на нижній стороні листка (самці та самки)

 

Рис. 4. Пупарії білокрилок

Личинки прикріплюються до листа і живляться соком рослини. Імаго виходить через Т-подібний отвір на верхньому боці німфи.

Через 12-20 годин імаго паруються. У самок висока плодючість, яка сягає до 160 яєць.

Багатоїдність, інтенсивне розмноження роблять її одним із найнебезпечніших шкідників закритого та відкритого ґрунту. Дорослі комахи добре літають і здатні переміщуватись з потоками повітря на великі відстані. Але основне поширення білокрилки відбувається личинками на посадковому матеріалі та на зрізаних квітах. Тому, при ввезенні на територію України посадкового матеріалу та зрізаних квітів здійснюється огляд рослин з відбором зразків і проведення лабораторної експертизи (аналізів) для визначення фітосанітарного стану. У разі виявлення рослин, заражених тютюновою білокрилкою, вся продукція підлягає відповідним фітосанітарним заходам.

Крім тютюнової білокрилки, на зрізаних квітах та посадковому матеріалі можна завезти біля 30 видів інших небезпечних карантинних видів шкідливих організмів.

Тютюнова білокрилка дуже схожа на всім відому і дуже поширену у теплицях оранжерейну білокрилку. Підтвердити карантинний вид білокрилки можливо тільки в лабораторних умовах.

 

ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»

Головний фахівець ВФА Сєркова Т.М.