Вірус некротичної плямистості бальзаміну

16/01/2021 - 07:21

Вірус некротичної плямистості бальзаміну – Impatiens necrotic spot tospovirus

Систематичне положення: Viruses: Tospovirus

    Вірус некротичної плямистості бальзаміну є одним найнебезпечніших вірусних патогенів широкого спектру квітково-декоративних культур (рис. 1). Даний вірус включено до переліку карантинних об’єктів Європейської організації захисту та карантину рослин. В більшості країн Impatiens necrotic spot tospovirus – основний патоген декоративних культур, який може спричиняє втрати врожаїв до 100 % як в теплицях, так і у відкритому грунті.

                          

Рис. 1. Симптоми вірусного ураження Impatiens necrotic spot tospovirus на листі бальзаміну

 

    В якості рослин-хазяїв даного вірусу відомо понад 300 видів з 50 родин, серед яких низка декоративних, а також перець, шпинат, салат, цикорій, базилік, огірки, томат, тютюн, ожина.

    Вірус викликає на чутливих рослинах різноманітні симптоми: некротичні, пурпурно-коричневі, хлоротичні плями, кільцеву пятнистість, хлоротичні кола, мозаїки, хлорози, бронзовість листків (рис. 2, рис. 3), викривлення частин рослин, карликовість (рис. 4), в’янення та інші.

 

               

Рис. 2. Уражена вірусом Impatiens necrotic spot tospovirus хоста

                

Рис. 3. Мозаїка на інфікованому листку

                   

Рис. 4. Уражена Impatiens necrotic spot tospovirus рослина глоксінії

 

    Impatiens necrotic spot tospovirus  – круглий вірус діаметром приблизно 80-100 нм з РНК геномом, який дуже подібний до Tomato spotted wilt virus (внесено до Переліку регульованих шкідливих не-карантинних організмів).  

    Основним способом поширення хвороби є уражений матеріал. Можливим є передача вірусу комахами-переносниками.

    Діагностика Impatiens necrotic spot tospovirus  можлива за допомоги імуноферментного аналізу або дослідження з використанням методу полімеразної.

    Для контролю патогена  необхідна фітосанітарна експертиза завезеного імпортного садивного матеріалу, знищення інфікованих рослин.

 

ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» 

Головний фахівець відділу фітосанітарного аналізу Солоденко А.Є.