Жовто-бурий мармуровий клоп

25/11/2019 - 07:26

Halyomorpha halys Stål.

Жовто-бурий мармуровий клоп

Шкідник відноситься до ряду Hemiptera, родини Pentatomidae, рід Halyomorpha.

Цей багатоїдний шкідник внесений до переліку регульованих шкідливих організмів списку А-1 (карантинні організми, відсутні в Україні).

Батьківщиною жовто-бурого мармурового клопа вважають країни Південно-Східної Азії (В’єтнам, Китай, Японія), де його шкодочинність вперше зафіксували понад 20 років тому. З 1996 року був відмічений, а також активно почав розселятися по території США. В Європі шкідника вперше зафіксовано в 2004 році. На даний момент в Україні цей вид не виявлений але активно поширений в Грузії, Туреччині, Румунії, Абхазії, Росії.

Клоп пошкоджує понад 300 видів росин, серед яких є плодові, овочеві, зернові, та декоративні рослини. Шкідник харчується молодим листям, пагонами, недозрілими плодами. В місцях проколу виникають некрози, плоди деформуються, розвиваються бактеріози м’яких тканин плоду, у зернових та горіхоплідних перестають розвиватися зернівки та ядра горіхів.

Тіло мармурового клопа грушовидної форми, злегка сплющене, довжиною 12-17 мм. Колір коричневий, але голова, передньоспинка та надкрила мають білі вкраплення, що візуально нагадує мармуровий малюнок. Нижня сторона – біла, або блідо-коричнева з сірими або чорними крапками. Край черевця з характерним для цього виду малюнком, з чорних та білих трикутників. Найважливішою відмінністю жовто-бурого мармурового клопа від інших клопів-щитників, є забарвлення антен: четвертий членик - чорний з білою основою і вершиною, п’ятий - чорний з білою основою.

Клоп – теплолюбива комаха, яка розвивається в межах температур від +15°С до +33°С. Оптимальною температурою для розвитку жовто-бурого мармурового клопа є температура від +18ºС до +25ºС. В залежності від температурних умов регіону, шкідник може давати від 1 до 3 поколінь на рік. Коли повітря прогрівається до +12°С +15°С, дорослі комахи виходять з місць зимівлі, харчуються на молодих пагонах рослин.

Після спарювання самки відкладають поетапно від 15 до 40 яєць з інтервалом 5-14 днів, при цьому яйцекладка розтягується на 2-3 місяці. Загалом одна самка здатна відкласти від 250 до 300 яєць. Одне покоління мармурового клопа розвивається 40-50 днів.

На зимівлю клопи намагаються проникнути в оселі з обігрівом, господарські приміщення, нори тварин, також зимують в середині трухлявих пнів та гніздах птахів.

На територію України жовто-бурий мармуровий клоп може потрапити шляхом ввезення машин та обладнання, контейнерів, продукції рослинного походження, плодових, декоративних рослин, особливо з країн, де він широко розповсюджений.

Основним ефективним методом боротьби з клопом є хімічний, але треба пам’ятати, що він найбільш ефективний в весняний період після виходу імаго з місць зимівлі. Також використовують механічний метод, який полягає у зборі імаго в період зимівлі з послідуючим спалюванням.

ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»

Провідний фахівець Швець О.М.