Екскурсія по лабораторії для учнів Одеського Ліцею №72

08/09/2023 - 12:35

На початку нового навчального року ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» організувала екскурсію по лабораторії для учнів Одеського Ліцею №72. Школярам розповіли про основні цілі та завдання, які виконує лабораторія, а саме запобігання занесення та поширення карантинних організмів на території України.

Школярів ознайомили з основними етапами проведення фітосанітарної експертизи, наголосили про важливість організації фітосанітарної безпеки та ймовірні катастрофічні наслідки її недотримання.

На початку, фахівці відділу фітосанітарних процедур розповіли дітям про процес відбору зразків та поводження з ними, перш ніж вони потрапляють в лабораторію.

Учні відвідали кабінет ентомології, де фахівці лабораторії прочитали лекцію про карантинних комах, які є в наявності і відсутні на території України та про запобіжні заходи, які сприяють недопущенню занесення їх на територію нашої країни.

Також учні відвідали кабінет гербології, де фахівець лабораторії ознайомив їх з різноманітними видами бур’янів, що присутні повсюдно. Школярам дали можливість власноруч провести експертизу заздалегідь підготовленого зразка зерна, де вони, під наглядом фахівця, змогли самостійно вибрати насіння бур’янів та розглянути їх під мікроскопом.

Ознайомили учнів з мікологічними та фітогельмінтологічними шкідливими організмами. Фахівці розповіли про небезпеку розповсюдження грибкових захворювань і нематод та продемонстрували школярам спори грибів та цисти нематод під мікроскопом.

 

На завершення розповіли учням про бактеріологічну та вірусологічну експертизи. Акцентували увагу на небезпеку поширення та складність боротьби з бактеріальними захворюваннями та вірусами.

Учні дуже уважно слухали лекцію, відкрили для себе багато нової інформації та виявили бажання у майбутньому долучитись до боротьби з карантинними шкідливими організмами та сприяти фітосанітарній безпеці України.