Фітофтороз

14/11/2018 - 14:54

Фітофтороз - одне з найпоширеніших в Україні захворювань. Фітофтора може вражати всі пасльонові, огірки, болгарський перець, баклажани. Від фітофтори може постраждати навіть яблуня, суниця садова і виноград. Суниця садова, або великоплідна - одна з найпоширеніших в Україні ягідних культур. В останні роки обсяг імпорту посадкового матеріалу її значно збільшився. З огляду на те, що посадковий матеріал завозять з країн, де зафіксовані  і поширені небезпечні хвороби цієї культури, слід звернути особливу увагу на фітосанітарний стан рослин для запобігання проникнення і розповсюдження такого небезпечного захворювання, як фітофтороз коренів суниці (Phytophthora fragariae var. fragariae Hickman).

Основним джерелом фітофторозу є суниця садова, ананасна (Fragaria ananassa). В Україні фітофтороз коренів суниці (P. Fragariae) занесений до Переліку регульованих карантинних шкідливих організмів список А1 (карантинні організми, відсутні в Україні).

Фітофтороз коренів суниці є небезпечним захворюванням в першу чергу для країн, що займаються промисловим її вирощуванням. Гриб має надзвичайно високий потенціал адаптації та приживлюваності в нових умовах. Хвороба досить швидко поширюється в різні регіони світу, а ціна ліквідації вогнищ зараження занадто висока. Масове ураження рослин призводить до повного знищення врожаю. У разі акліматизації збудника викорінення хвороби - справа дуже складна і трудомістка. Фітофтороз коренів суниці або почервоніння осьового циліндра коренів - причина серйозних економічних втрат, особливо в прохолодних і вологих регіонах. Збудник захворювання - гриб Phytоphthora fragariae var. fragariae Hickman

Симптоми ураження

Спалахи хвороби часто починаються з малих вогнищ інфікованих рослин суниці, які пізніше збільшуються в розмірах, особливо на схилах, де ґрунтовий патоген поширюється з водою і призводить до ураження значних площ насаджень. Перші ознаки захворювання можна виявити на коренях суниці пізньої осені. Бічні і мочкувате коріння відмирають і, як правило, відпадають, залишаються оголеними головні коріння, які звужуються донизу і нагадують хвіст щура.

Симптоми ураження спостерігаються на коренях восени, але, як правило, вони не помітні на надземній частині рослин до кінця весни або початку літа; в цей час важливо знайти підтвердження ураження збудником на коренях рослин. Симптоми з'являються на верхніх частинах рослин в період, коли ті знаходяться в стресових умовах - в кінці весни або на початку літа, особливо на низинних, вологих ділянках: ріст рослин сповільнюється, вони мало плодоносять або можуть зовсім загинути до початку плодоношення. Гриб зберігається у вигляді ооспор в грунті протягом тривалого часу. Гриб може виживати не тільки на суниці, а й на інших рослинах - малині і ожині. Ооспори проростають з утворенням одного або декількох спорангіїв. Оптимальна температура для проростання ооспор становить 10 ... 15 ° С, але вони можуть проростати і при 20 ° С, і дуже повільно - при 5 ° С.

Спорангії вивільняють активно рухливі зооспори, які прикріплюються до кінчиків коренів рослини-господаря, де вони інкапсулюються і утворюють паросткові трубки, які проникають в корені.Зооспорам властивий геотропізм: рухаючись вгору, вони концентруються в воді на поверхні грунту; вода, стікаючи з поверхні вниз, швидко розносить зооспори.Оптимальна температура для зараження - 10 ... 17 ° С. Зараження можливе і при більш низькій температурі - до 2 ° С. При температурі нижче 10 ° С і вище 25 ° C процес зараження сповільнюється, життєздатність 4-15 років.

Фітосанітарні заходи

Згідно з рекомендаціями ЄОКЗР, посадковий матеріал суниці повинен надходити з районів, які регулярно обстежуються і визнані вільними від збудника.Збудник повинен бути відсутнім навколо місця вирощування. Для посадкового матеріалу досить візуального обстеження. Посадковий матеріал підлягає перевірці на виявлення латентного зараження в інтродукційно-карантинних розсадниках протягом 3 місяців.

Фітофтороз картоплі.

Фітофтороз картоплі - головна хвороба, яка вражає як рослини, так і бульби. Статистичні дані свідчать про те, що близько 10-15% втрат урожаю картоплі пов'язане з фітофторозом. Іноді врожайність знижується до 50%.Збудник - Phytophthora infestans відноситься до порядку пероноспорових грибів, класу оомицетів. Зимує в заражених бульбах картоплі в формі міцелію; можливо також збереження збудника в формі ооспор і гем (ущільнені потовщення), міцелій несептований, безбарвний, всередину тканин проникає за допомогою гаусторій. На ранніх фазах розвитку міцелій внутрішньоклітинний, в типовій формі - міжклітинний. Ооспори (округлі безбарвні або світло-коричневі, діаметром 24-56 мкм) утворюються в результаті злиття оогоній - жіночих статевих клітин і антеридій - чоловічих статевих клітин.

При проростанні вони дають ростковую гіфу, яка на кінці здувається і перетворюється в зооспорангій. Статевий процес необов'язкова ланка в біологічному циклі збудник. Інкубаціонний період гриба складає 3-16 днів, тому хвороба дуже швидко прогресує. Їх міцелії знаходяться в насінні картоплі, раніше уражених фітофторозом. Грунт і залишки рослин також слугують одними з головних джерел хвороби. Імовірність захворювань фітофторозом картоплі збільшується при наявності мікроорганізмів в насінні і грунті. При проростанні стебел хвороба у вигляді вивільнених зооспор піднімається разом з вологою по грунтовим капілярам, а вже бульби заражаються від бадилля. Оптимальними умовами для розвитку хвороби виступає певний температурний режим: + 15-25 градусів Цельсію і вологість понад 90%, особливо при крапельно-рідкій волозі. Фітофтороз картоплі швидко поширюється при густій посадці рослин.

Головними ознаками хвороби є темні плями на листі, що швидко поширюються по всій рослині. В результаті через деякий час на стеблі з'являються бурі плями і тканина відмирає. Якщо заглянути на нижню сторону листа, можна побачити спори гриба у вигляді нальоту білого кольору. Головна складність полягає в тому, що ці шкідливі спори легко поширюються вітром або через воду при дощовій погоді. Якщо вчасно помітити симптоми фітофторозу картоплі, то ще є шанс врятувати урожай. Фітофтороз картоплі вже через кілька днів може стати причиною потемніння, скручування і засихання листя. А самі бульби картоплі покриються твердими плямами і стануть джерелом хвороби для сусідніх бульб.

Методи профілактики.

Існує кілька методів для профілактики захворювання фітофторозом картоплі: вибір місця для посадки, використання стійких до хвороби сортів картоплі, обробка спеціальними препаратами.

ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»

Провідний фахівець Вайнер Н.А.