Профілактика отруєнь дикорослими грибами

07/10/2017 - 18:13

 Дикорослі їстівні гриби не є традиційним компонентом харчового раціону населення Одеської області, та все ж з початком грибного сезону випадки отруєнь дикорослими грибами реєструються майже щороку. Постійно серед отруєних грибами хворих є діти.

   В українських лісах та лісостепах зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров'я грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя.

   Найчастіше (до 95%) смертельні випадки пов'язані з помилковим вживанням замість їстівних та умовно їстівних грибів блідої поганки, старих або зіпсованих їстивних грибів, грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

   Отруєння можуть спричинити і їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки, хоч багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго.

   Слід прийняти до відома, що гриби активно накопичують токсичні речовини із навколишнього середовища.

   Страви з грибів важкі для перетравлення, тому їx не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями внутрішніх органів.

   Для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами необхідно відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі i споживати лише штучно вирощені гриби, які продаються в магазинах.

   Якщо Ви, все ж таки, зібрались до лісу по гриби, запам'ятайте:

  • Ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте. Якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися.
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в довідниках-вони не завжди відповідають дійсності.
  • Остерігайтесь пластинчастих грибів. Намагайтесь збирати губчасті гриби – "білі", "бабки", "моховик" та ін. В наших широтах від них найменша кількість отруєнь.
  • Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких не чітко виражені ознаки, а також тих, що ростуть а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Під час посухи грибів краще не брати взагалі. При високій температурі обмін речовин в організмі гриба змінюється: він втрачає воду і накопичує токсини.
  • Якщо Ви зібрали гриби i принесли їx додому, ретельно перевірте їх перед тим, як починати готувати страви або робити заготівлі.
  • Не вживайте сирих грибів.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору. При зберіганні в грибах утворюється отрута.
  • Перед приготуванням будь-якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді, зливаючи відвар тричі кожні 10-15 хв.
  • Ніколи не застосовуйте "домашні" методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок.
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.