Західний квітковий трипс

16/09/2020 - 06:13

Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Pergande) – небезпечний багатоїдний шкідник, який може пошкоджувати більш ніж 500 видів квіткових та декоративних  рослин, овочевих та фруктових культур. Окрім того є  носієм небезпечних вірусних захворювань рослин. Згідно переліку  регульованих шкідливих організмів , західний квітковий трипс, внесений до списку карантинних організмів обмежено поширених в Україні (список А-2).

Батьківщина  західного  квіткового трипса (ЗКТ) – Північна Америка, звідки він, завдяки активній торгівлі, розселився майже по всьому світу. На даний момент цього шкідника відмічено в Центральній та Південній Америці, в Азії та Африці, в Австралії та Новій Зеландії. На європейському континенті вперше зареєстровано в 1983 році, а в Україні вперше  знайдений в 1997 році поблизу Києва в теплицях на гвоздиках.

Ознаки зараження трипсом широко коливаються в залежності від рослин, які він пошкоджує. На трояндах чи герберах з червоними квітами, або на темних квітах сенполій ураження проявляються як білий наліт. Значне ушкодження призводить до деформації зародків, якщо зараження відбувається перед початком цвітіння. У перцю і огірків, що були пошкоджені, на початку розвитку зав'язі, спостерігаються серйозні порушення під час дозрівання. На листі утворюється сріблястий наліт, листок деформується, в місцях живлення утворюються плями та шрами. Яйця відкладені в тканини пелюсток спричиняють ефект гусячої шкіри на квітах типу орхідей, а яйцекладка на чутливих  плодах типу винограду  призводить до розтріскування шкірки плоду і наступного його ураження грибами. У більшості інших рослин на пошкоджених листках з'являються жовті некротичні  плями, тканини підсихають. В результаті листя в'яне і обпадає. Стебла на таких рослинах викривляються, а плоди деформуються.

Доросла комаха дуже  маленьких розмірів (0,9 – 1,6 мм) із приплющеним зверху   та  знизу тілом. Колір комахи  доволі  мінливий, залежно  від  пори  року і умов навколишнього середовища він варіює від жовтого до коричневого. Мають ротовий аппарат колюче-сисного типу. Харчуються клітинним соком на квітах та листі.

Зимує доросла комаха (імаго) в ґрунті або в прикореневій розетці багаторічних культур чи бур'янів при плюсовій температурі. При температурі нижчій 0°С – гине, тому на теренах України трипс шкодить виключно в тепличних умовах. За сприятливої температури розмножується впродовж всього року, відтворюючи 12-15 поколінь на рік. Пробудження трипсів починається при температурі, вищій за + 7,9°С. Імаго трипса виходять із ґрунту й оселяються на нижній поверхні листків. Самки у перші 24 години малорухомі, повільно мігрують з ґрунту на рослину, де живляться і після парування відкладають яйця у надрізи листка чи пелюсток квіток (поодиноко). В махрових квітах (гербери, хризантеми) яйця самка може відкладати між пелюстками на квітколоже. Розповсюджується трипс на всіх стадіях розвитку при перевезенні заражених квітів, овочів та інших  рослин  або в ґрунті чи торфі. Таким пасивним способом трипс долає значні відстані між континентами і країнами.

В  зв’язку з тим, що ЗКТ веде прихований спосіб життя його складно виявити. Окрім фітосанітарної експертизи надійним заходом є обстеження впродовж вегетаційного періоду місць вирощування рослин, які повинні бути вільними від шкідника. У разі виявлення на обстежуваних територіях шкідника запроваджується видалення пошкоджених рослин, стерилізація ґрунту, знезараження інвентарю, знищення бур’янів, видалення квітучих частин рослин, використання інсектицидів або біологічні методи боротьби за допомогою ентомофагів.

 

ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»

Провідний фахівець Халаїм Є. В.