Амброзія полинолиста

02/11/2021 - 09:17

Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.) – це один з найнебезпечніших карантинних бур’янів, що несе загрозу для людей та завдає великої шкоди сільському господарству. Походить з Північної Америки. На теперішній час розповсюджений майже по всьому світу, в Україні присутній в 21 областях.

Морфологія. Амброзія полинолиста – однорічний бур'ян, рослина якого за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва полинолиста), має міцну кореневу систему. Стебло прямостояче, розгалужене, висотою від 0,1 до 2-2,5 м в залежності від умов зростання. Корінь стрижневий з потужним розгалуженням, проникає в глибину до 4 м. Чоловічі квіти жовті, зібрані в колосовидні суцвіття на верхівках стебел, жіночі – розташовані в пазухах листків або біля основи чоловічих суцвіть. Плід – сім'янка в обгортці, з 5-7 дрібними шипиками навколо верхньої частини і одним великим в центрі.

Біологія. Сходи амброзії полинолистої з'являються в квітні, при температурі 8-10 0С. Цвітіння відбувається з кінця липня до вересня, насіння дозріває в вересні-жовтні. Одна рослина дає 30-40 тисяч насінин, а деякі екземпляри до 100 тисяч. Насіння зберігає життєздатність в ґрунті до 40 років.

Розповсюдження. Насіння амброзії можуть бути занесені в регіони, вільні від цього бур'яну, з вітчизняним або імпортним насіннєвим та продовольчим зерном, продуктами переробки зерна (шрот соєвий, комбікорми тощо), від інших промислових відходів переробки насіння культур (лузга соняшника, відходи насіння люцерни або конюшини і т.д.), із сіном, соломою, силосом, в тому числі і з підстилкою в вантажних автомашинах, з розсадою і іншими матеріалами. Також на значні відстані переноситься: з водним потоками, вітром, птахами, для яких насіння амброзії є кормом, транспортом.

Шкодочинність амброзії полягає в зниженні врожайності сільськогосподарських культур, засмічені врожаю, погіршенні якості кормів, зниженні продуктивності пасовищ. Амброзія, розвиваючи потужну надземну масу і кореневу систему, створює конкуренцію за елементи харчування і вологість, внаслідок чого чинить негативний вплив на насіння і сильно пригнічує ріст культурних рослин.

Під час цвітіння кожна рослина амброзії утворює мільярди пилкових зерен, які піднімаються в повітря та переносяться на великі відстані, викликаючи у чутливих людей алергічне захворювання, яке протікає у вигляді алергічного риніту, кон’юнктивіту, бронхіальної астми, мігрені, кропивниці, лихоманки.

Методи боротьби. Найефективнішим засобом боротьби з бур’яном є застосування комплексного підходу до вирішення проблеми - застосування агротехнічних, механічних та хімічних методів боротьби.

Агротехнічний метод передбачає очищення посівного матеріалу, дотримання чергування культур у сівозмінах, основний і передпосівний обробіток ґрунту, вчасний догляд за посівами. У населених пунктах – у вогнищах амброзії полинолистої – створення газонів з багаторічних трав, оскільки вони пригнічують чисельність, ріст та розвиток рослин амброзії полинолистої. На полях найкращий захист від цієї рослини забезпечують культури суцільного посіву, що формують потужну листостеблову масу — озимі пшениця, жито, ячмінь, тритікале.

Хімічний метод доцільно застосовувати у промислових зонах, на узбіччях доріг, на сільгоспугіддях. Він передбачає застосування гербіцидів відповідно до переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Досягти високого результату при застосуванні хімічних препаратів можна у фазі до 2-4-х справжніх листочків амброзії. У більш пізніх фазах розвитку амброзії ефективність дії хімічних препаратів суттєво знижується.

Механічний метод бажано застосовувати на територіях населених пунктів. На землях з високими й дуже високими санітарно-гігієнічними вимогами (землі навколо житлової забудови, громадських будівель, тваринницьких ферм, парки, стадіони, спортивні майданчики, промислові території тощо), де не можливе застосування гербіцидів. Тут амброзія знищується шляхом випалювання, ручного видалення або скошування. На присадибних ділянках та клумбах найефективніше виполювати рослини амброзії полинолистої. Чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Невеликі рослини, особливо після дощу, добре вириваються з корінням. Доведена ефективність пізнього скошування амброзії полинолистої безпосередньо до її цвітіння, коли утворюються волотеподібні суцвіття, але вони ще не розкрились, що дозволить вирішити кілька проблем – утворення алергенного пилку та насіння. Орієнтовні оптимальні терміни скошування – друга половина липня – початок серпня.

 

ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»

Провідний фахівець відділу фітосанітарного аналізу Закернична І.В.