БАКТЕРІЯ Xylella fastidiosa Wells et al.

29/04/2024 - 12:56

Понад 600 видів рослин є господарями X. fastidiosa. Однак бактерія не викликає хвороб у багатьох із цих видів рослин. Колонізація багатьох хазяїв часто протікає безсимптомно протягом тривалого часу після її проникнення в рослину і не обов’язково призводить до розвитку хвороби (проте ці рослини можуть служити джерелом її розмноження). 

Симптоми залежать від комбінації рослини-господаря та штаму X. fastidiosa . Оскільки бактерія проникає в судини ксилеми, вона блокує рух води та мінеральних поживних речовин. Загалом симптоми включають опік листя, в’янення листя, дефоліацію, хлороз або бронзування вздовж краю листя та карликовість.

Для передачі X. fastidiosa комахами, не потрібен інкубаційний період. Як німфи, так і дорослі особини можуть отримати бактерію, харчуючись ксилемною рідиною інфікованої рослини, і передавати патоген здоровим рослинам відразу після придбання. Клітини Xylella зазвичай організовані у вигляді одношарової біоплівки в передній кишці та не колонізують тіло комахи. Німфи втрачають заразність з кожною стадією, оскільки передня кишка оновлюється під час линяння.  Дорослі особини, які щойно з’явилися, повинні харчуватися зараженою рослиною, щоб стати заразними. Бактерія не передається потомству переносника,  однак після інфікування комаха може передавати збудник протягом усього свого життя. Основним засобом поширення є дорослі крилаті особини.

Презентація БАКТЕРІЯ   Xylella fastidiosa Wells et al. НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ШИРОКОГО СПЕКТРУ РОСЛИН!