Березка польова

11/06/2019 - 07:33

Бур'ян належить до родини Березкових.

Один із основних бур’янів усіх польових культур. Найбільш часто зустрічається на посівах зернових колосових  та кормових культур, овочевих, цукрових буряків та картоплі. Також трапляється у виноградниках і садах.

Коренепаросткова багаторічна рослина. Сходи з насіння та пагони з кореневих бруньок з'являються з березня до осені. Цвіте з першого року життя в липні – вересні, у другому – з травня до осені. Плодоносить з липня до жовтня. Максимальна плодючість - 9800 насінин, які проростають з глибини не більше 15 см і зберігають життєздатність не менше 50 років. Відрізки коренів 1 ... 2 см у вологому ґрунті приживаються і дають нові пагони. Мінімальна температура пошкодження надземних органів -1 ... 3°С. Росте на полях, в садах і городах, біля будинків, на необроблюваних землях, на узбіччях доріг.

Шкодочинність

Буквально відразу після сходу снігу березка польова починає рости і покривати весь ґрунт. Тим самим він перешкоджає проростанню культурних рослин. Бур`ян затінює посіви, обплітає ще слабкі рослини, заглушує їх зростання і призводить до загибелі. Березку можна виявити в посівах будь-якої культури, але частіше за все зустрічається на полях із зерновими. Потужна коренева система може висушувати ґрунт до критичного стану навіть при наявності в ньому достатньої кількості вологи. Бур`ян знижує врожайність майже наполовину. Також значно знижується якість самого врожаю.

Заходи боротьби

Система заходів, спрямованих насамперед на виснаження кореневої системи. Найбільш ефективно бур'ян знищується в системі поліпшеного зяблевого обробітку ґрунту. Боротьба з коренепаростковими бур'янами ефективна в чистих і ранніх зайнятих парах, де коренева система систематично підрізується, бур'яни виснажуються і гинуть. Також застосовують сучасні гербіциди, у відповідності до «Переліку дозволених до використання пестицидів та агрохімікатів».

 

 

 

 

Провідний фахівець

відділу фітосанітарного аналізу

ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»

Гуцан Я. В.