Бузинник пазушний

01/11/2021 - 13:30

  Бузинник пазушний

Iva axillaris Purch

 

З приходом тепла створюються сприятливі умови не тільки для успішного землеробства, а й для акліматизації, поширення, розносу небезпечних організмів. Існує цілий ряд небезпечних для сільського господарства, а також для природної флори чужоземних бур’янів. До них відноситься регульований карантинний організм, який ще не зустрічався на території України - Бузинник пазушний. 
Бузинник або верба багаторічна (Iva axillaris Pursh.) - відноситься до сімейства складноцвіті - Asteraceae. Походить рослина з Північної Америки, поширена в США, Канаді, Мексиці, Австралії. 

Рис. 1
Бузинник пазушний - багаторічна коренепаросткова рослина, здатна виростати на багатьох типах ґрунтів (рис.1). Основна маса горизонтальних коренів проникають на глубину 20-60 см, вертикальні корені до 2,5 м. Виростає куртинами, утворюючи осередки. Стебло  пряме, гіллясте, сильно облистяне, висотою 15-60 см. Листя - товсті, блідо-зелені, довгасті, обернено-яйцеподібні (рис.2,4). Квітки–зеленовато-жовтого кольору, роздільностатеві, зібрані в поодинокі, дрібні (4–7 мм) кошики, звисають на коротких квітконіжках, виходять із пазух листя (рис.2) .

Рис. 2
 Плід – сім’янка обернено-яйцеподібної або клиновидної форми, злегка здавлена. Поверхня шорстка, матова. Забарвлення сіре, темно-сіре або майже чорне( рис.3). Життєздатні насіння утворюються тільки у перехресно - запильних рослин. Розмножується бур'ян головним чином вегетативно-кореневою порослю, кореневищами та їх відрізками. Свіжозібране насіння  не проростає. Насінню для проростання необхідний тривалий період спокою (до 22 місяців). Проростають на солонцюватих і лужних грунтах. Вегетація починається пізньою  весною. Цвіте в липні — вересні, плодоносить в вересні — жовтні.
   
Рис. 3
Поширення плодами - сім’янками відбувається за допомогою водних потоків, з сільськогосподарською технікою, із забур’яненою продукцією сільського господарства (насіннєвим і посадковим матеріалом, продовольчою продукцією, з добривами тваринного і рослинного походження, з зерновими сумішами для годівлі домашніх тварин та птиць). 
При сильному засміченні полів вирощування багатьох культур стає неможливим. Потужна коренева система висушує і виснажує грунт, ускладнює механізовану обробку. Одна рослина Iva axillaris здатна через 15 місяців зайняти своїми надземними пагонами площу діаметром біля 3 метрів. Кореневі виділення бур’яну гальмують проростання і ріст культурних рослин. Iva axillaris отруйний для тварин. Пилок є алергеном і викликає сінну лихоманку у людини. Через високу ступінь шкодочинності бузинник називають «бур'яном бідності» або смертоносним бур'яном ». 

Рис. 4

З метою недопущення ввезення на територію країни нового виду бур’яну передбачається система фітосанітарних заходів. Заборона ввезення насіннєвого матеріалу, засміченого бур’яном. У разі виявлення даного виду бур’яну в пунктах ввезення, продукція підлягає поверненню,  очистці або знищенню. Для вчасного виявлення бур’яну, необхідно проводити щорічні обстеження складських приміщень і переробних підприємств.

ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»

Головний фахівець  Цонєва І.С.