Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин станом на 23 грудня 2016 року

27/12/2016 - 08:20

Коливання добових температур, часті відлиги знижують морозостійкість озимих зернових та ріпаку. Зимуючі культури перебувають в стані неглибокого зимового спокою.

Посіви озимих зернових культур і ріпаку скрізь заселені мишоподібними гризунами розвиток, міграція та шкідливість яких стримується через перезволоження ґрунту від короткочасних опадів у вигляді дощу різної інтенсивності та снігу.

По видовому складу на площах багаторічних трав переважає полівка звичайна, а в інших стаціях миша лісова та миша польова. У посівах озимини більшості регіонів нараховується 1-3, макс. 4 (Волинська, Луганська, Херсонська обл.), подекуди на окремих площах ріпаку до 5 колоній на гектар (Черкаська обл.). Заселеність багаторічних трав, садів, неорних земель відмічається повсюди, де гризуни мешкають у чисельності 2-6 жилих колоній на гектарі. Внаслідок затоплення зменшилась на 45-60% чисельність жилих нір у колоніях всіх стацій у Івано-Франківській, Київській, Черкаській та інші областях.

Інтенсивність подальшого розвитку та поширення, а також рівень шкідливості гризунів будуть визначатися насамперед, погодними умовами та ефективністю винищувальних заходів, які здійснюють через внесення в жилі нори дозволенних родентицидів. Найближчим часом очікується, що гідротермічні умови будуть незадовільними для розвитку і поширення мишоподібних гризунів у посівах сільськогосподарських культур.

Зокрема, загроза від мишоподібних гризунів очікується на полях озимини яка межує з неугіддями та багаторічними травами у разі утримання стійкого снігового покрову, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжать розмноження.

Комірні шкідники. В окремих зразках з партій фуражного зерна озимої пшениці в Кіровоградській, Полтавській, Чернівецькій областях комірним довгоносиком заселено біля 11% обстеженого зерна, де в 1 кг зерна виявлено 2-3 жука, зернову міль та хрущаки. У фуражному ячмені у Волинській області виявлено слабке заселення кліщами. У продовольчому зерні шкідників не виявляли.

В господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.