Карантинні нематоди згідно вимог КНР

09/12/2021 - 08:26

Карантинні нематоди згідно вимог КНР.

Стеблева нематода Ditylenchus dipsaci (Kühn ) Filipjev

Всього 20 видів паразитичних нематод заборонено до ввезення в Китай.

Нижче перелічені ті види, які розповсюджені в Україні та можуть бути виявлені на полях ячменю, сої і кукурудзи.
Серед ґрунтових цистоутворюючі нематоди це Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens(Золотиста картопляна нематода) та Heterodera schachtii Schmidt(Бурякова нематода).У групі кореневих нематод переносників вірусів це Paralongidorus maximus (Bütschli ) Siddiqi , Longidorus (Filipjev) Micoletzky, Paratrichodorus Siddiqi , Pratylenchus Filipjev , Trichodorus Cobb, Xiphinema Cobb .

 

Згідно протоколу фітосанітарних вимог щодо експорту сої в Китай потрібно відмітити

стеблову нематоду  Ditylenchus dipsaci (Kühn ) Filipjev , що значно поширена в Україні.

Розповсюдження

Європа, Азія, Африка, Північна Америка, Центральна Америка і Карибський басейн, Південна Америка і Океанія.

В Україні в 2010р. стеблова нематода внесена до Переліку регульованих шкідливих організмів (Регульовані некарантинні шкідливі організми).

В 2016 році була виявлена на сої в Львівській області.

Морфологія

Всі стадії нематоди червоподібної форми. Тіло струнке і тонке, у обох статей з двох кінців кілька звужене, довжиною 1,0-1,8 (1,5) мм; шириною 27-50 мкм; є стилет.

Біологія

Облігатні ендопаразити, паразитують тільки на живій тканині рослини-господаря,  в яку  проникають після ферментативного руйнування міжклітинних стінок, що призводить до поділу і збільшенню клітин. Цей процес викликає характерний глянсуватий блиск або надає інфікованим тканинам борошнисту консистенцію, що нагадує м'якоть перезрілого яблука. Рухливі нематоди, легко піднімаються з глибини до 1,5 м, долаючи дистанцію в 10 см приблизно за 3 години. Весь цикл паразита протікає в тканині  рослини-господаря, і за вегетаційний період розвивається 4-6 поколінь, які йдуть одне за іншим з інтервалом в 3-5 тижнів в залежності від температури. У захищеному ґрунті без рослини-господаря при температурі 3-5° зберігаються до 18 місяців. У сухих гербарних зразках, в ботанічних колекціях нематода зберігає життєздатність  до 23 років. В природних умовах виживає в рослинних залишках до 6-12 місяців.  Інвазійними є личинки різного віку і дорослі особини, але основною кріптобіотічною стадією, яка переживає несприятливі умови зовнішнього середовища, є личинка 4-гo віку.  Відкладання яєць починається вже при температурі 2-4°,  досягаючи оптимуму при 13-18 °, і припиняється при 35°. Повний цикл розвитку  при оптимальних умовах займає  19-23 днів. Тривалість життя самки 45-75 днів. За цей період вона відкладає  200-400 яєць, в середньому 8-10 яєць щодня. Зберігаються в зимуючих рослинах і сухих рослинних рештках.  

Нематодний "войлок" утворений нематодами в зневодненому стані.

 

Коли рослинна тканина починає висихати, личинки збираються в клубок, впадаючи в зневоднений (кріптобіотічний)  стан, утворюючи так званий нематодний "войлок". Це явище часто можна бачити в стручках на насінні з високим ступенем зараження і на сухих рослинних рештках. Нематода в зневодненому стані може пережити проходження через шлунково-кишковий тракт свиней і великої рогатої худоби, як на поверхні так і всередині насіння.

Рослини-господарі

Поліфаги. Вражають понад 1200 видів дикорослих і культурних рослин. Нематоди уражають надземні органи, цибулини і кореневища великої кількості видів культурних і дикорослих рослин, включаючи зернові і зернобобові культури. Мають близько 30, часто не перехресних між собою, трофічних рас (ряд авторів вважають їх самостійними видами). Більшість рас зустрічається на важких ґрунтах. У захищеному ґрунті заражають в основному різні види лілейних і деякі інші декоративні культури. У відкритому ґрунті від масового розмноження дитиленхів, особливо в період зберігання, страждають цибуля, часник, суниця, нарциси, тюльпани, гіацинти, лілії, флокси та інші види. При сильному зараженні нематода викликає загибель рослин. У дощові роки страждають зернові і бобові, з останніх особливо сильно – червона конюшина і люцерна.

При відсутності рослин-господарів нематоди можуть інфікувати рослини, які не є господарями, і харчуватися на них деякий час, хоча розмножуватися в рослинах, які не є для них господарями, вони не здатні.

Ознаки пошкодження

На заражених полях часто можна побачити ділянки неправильної форми з мізерною вегетацією. Типові ознаки ураження нематодами включають прикореневе здуття стебла, хлороз, карликовість, укорочені міжвузля і утворення численних пазушних бруньок, що дають ненормальну кількість пагонів, від чого рослина набуває кущистий вид і часто не утворює квітконосів.

Прикореневе здуття стебла, карликовість, укорочені міжвузля і утворення численних пазушних бруньок.

Потовщення і некроз стебел.

 

 На надземних чистинах рослин  виникають  різні деформації (зморщування, викривлення, потовщення і розтріскування) листя, стебел і квітконосів, іноді із зміною забарвлення пошкодженої поверхні. Помітні некрози, які згодом темнішають, охоплюють все стебло й збільшуються в розмірах.

Zea mays - поганий господар для Ditylenchus dipsaci, але зараження стеблових тканин молодих рослин викликає некроз і призводить до того, що рослини гинуть або полягають до збору врожаю.  Спостерігаються викривлення та гофрованість в основі стебла, заражені рослини сильно відстають в рості. Листя заражених рослин кукурудзи висихає і скручується, міжвузля вкорочені, стебло біля основи стає порожнистим, вищі рослини ламаються і полягають.

У насіння може бути зморщена оболонка з знебарвленими плямами. При важкому уражені насіння темне, деформоване, менше за розміром ніж неінфіковане насіння, їх поверхня покрита дрібними цятками.

 

Викривлені стручки із некрозами.

Плями на ураженому насінні.

 

Шкодочинність

Нематода може викликати до 40-60 % втрат врожаю в польових умовах. Крім того значна частина зібраного врожаю втрачається й під час зберігання. Ditylenchus dipsaci вважається одним з найбільш шкодочинних видів нематод. Без належного контролю стеблова нематода може привести до повної втрати врожаю.

Способи поширення

Нематода переважно поширюється разом з насінням та садивним матеріалом. Розповсюдження нематод можливе разом із сільськогосподарським знаряддям, стічною та дощовою водою, рослинними рештками, бур’янами, птахами тощо.

Фітосанітарні заходи

З метою виявлення стеблової нематоди на сої обстеження проводять  від фази цвітіння до фази закінчення формування бобів (липень-серпень).

Використання незараженого посадкового матеріалу, своєчасна вибраковка уражених рослин, закладка на зберігання тільки здорового матеріалу, знищення бур'янів та рослинних решток, дезінфекція тари, знаряддя праці, сховищ, транспортних засобів.

Глибока рання зяблева оранка сприяє найкращому розкладанню післяжнивних решток у ґрунті.

На жаль, на сьогоднішній день немає ефективних хімічних засобів боротьби зі стебловими нематодами, тому дуже важливо чітко виконувати комплекс профілактичних та агротехнічних заходів.

 

 

                                                           ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»

Головний фахівець відділу фітосанітарного аналізу Чистякова С.В.