Міжнародний день здоров'я рослин

10/05/2023 - 06:41

    Організація Об’єднаних Націй (ООН) оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин, щоб підвищити глобальну обізнаність населення про те, як захист здоров’я рослин може допомогти захистити біорізноманіття та прискорити економічний розвиток, покласти край голоду, зменшити бідність.
    Цього року спільнота міжнародної конвенції із захисту рослин (МКЗР) відзначатиме День під гаслом «Здоров’я рослин для збереження довкілля». Метою цього заходу є долучення громадськості до розуміння важливості дослідження та захисту рослин для розвитку сільського господарства, виробництва продуктів харчування та продукції рослинного походження, а також важливої ролі рослин у збереженні навколишнього природного середовища.
    Адже від рослин залежить наше життя та здоров'я нашої планети. Рослини виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо, складають 80% їжі, яку ми їмо, і все ж вони знаходяться під загрозою. Щорічно через шкідників та хвороб рослин гине до 40 % продовольчих культур. Це впливає як на продовольчу безпеку, так і сільське господарство.
    А зі зміною клімату, збільшенням кількості міжнародних подорожей і обсягів торгівлі здоров’я рослин опиняється у дедалі більшій небезпеці через ризик швидкого поширення шкідників, хвороб, фітонематод, бур’янів по всьому світу, завдаючи великої шкоди місцевим рослинам. Необхідно захищати рослини на благо людей та планети, і всі ми повинні зіграти у цьому свою роль. 

    Щоб бути обізнаним в усіх аспектах фітосанітарного законодавства та питаннях захисту рослин, пропонуємо громадянам та суб’єктам господарювання за посиланням https://www.fao.org/documents/card/en/c/CA9327EN ознайомитись з посібником «Здорові рослини, здорова планета», який розроблено з метою обізнаності дітей та молоді світу про захист рослин, як науку, яка займається здоров'ям рослин.