Наші досягнення за серпень

02/09/2022 - 08:52

В серпні місяці під час проведення моніторингових досліджень за допомогою феромонних пасток на території Одеської області фахівцями
ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» було виявлено та ідентифіковано низку регульованих шкідливих організмів.

Західний кукурудзяний жук (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte) – небезпечний шкідник кукурудзи. Батьківщина цього виду – Північна Америка. В Україні вперше виявлено в 2005 році на Закарпатті. Пізніше поширився в багатьох інших регіонах країни. Личинки розвиваються на корінні рослин. Дорослі жуки пошкоджують початки. Належить до списку А-2 «Карантинні організми, обмежено поширені в Україні».

Південноамериканська томатна міль (Tuta absoluta Meyrick) родом з Південної Америки. В 2007 році потрапила до Європи. Наразі шкідник поширився в регіонах півдня України. Пошкоджує рослини родини пасльонових, в першу чергу помідори. Гусінь розвивається переважно в плодах, утворюючи, так звані, міни. Належить до списку А-2.

Картопляна міль (Phthorimaea operculella Zeller) – карантинний організм, обмежено поширений в Україні. Подібно до попереднього виду родом з Південної Америки. Також пошкоджує пасльонові, але першочергово рослини картоплі. Гусінь утворює міни на бульбах картоплі.

Американський білий метелик (Hyphantria cunea Drury) – один з найнебезпечніших шкідників що належить до списку А-2. Батьківщина виду – Північна Америка. В середині ХХ сторіччя потрапив до Європи. На теперішній час відмічаються спалахи у більшості регіонів України. Пошкоджує понад 300 видів рослин.

Середземноморська плодову муху (Ceratitis capitata Wied.) – вид, що відноситься до списку А-1 «Карантинні організми, відсутні в Україні». Батьківщина шкідника, найбільш ймовірно, Південна Америка. Наразі поширений на багатьох материках. Пошкоджує плоди майже 200 видів. Особливо полюбляє цитрусові.