Неповірус кільцевої плямистості тютюну

23/03/2020 - 13:28

Неповірус кільцевої плямистості тютюну - Tobacco ringspot nepovirus (TRSV)        

         Систематичне положення: Viruses: Comoviridae: Nepovirus.

         Подібно до багатьох інших видів вірусів групи неповірусів, яким є TRSV, він може інфікувати широке коло трав’янистих і деревних рослин. Він спричиняє серйозну хворобу сої, уражує тютюн, чорницю, особливо лохину і гарбузові. Багато інших живителів були виявлені інфікуванням природним способом, зокрема анемона, яблуня низька, карликова, баклажан, ожина, перець, вишня,  дерен, ясен, гладіолус, виноград справжній, півники, люпин, м’ята, нарцис несправжній, папайа, пеларгонія, петунія та різні бур’яни. Деякі рослини можуть виступати безсимптомними носіями вірусу.                       

         Неповірус кільцевої плямистості тютюну зустрічається у Європі: Великобританія, Литва, Польща, Росія, Румунія, Угорщина, Україна, Чехія; в Азії: Грузія, Індія, Індонезія (Ява, Суматра), Іран, Киргизстан, Китай, Саудівська Аравія, Туречинна, Шрі-Ланка, Японія; в Африці: Єгипет, Малаві, Марокко, Нігерія; у Північній Америці: Канада, США, Мексика; у Центральній Америці і країнах Карибського басейну: Куба, Домініканська Республіка; у Південній Америці: Аргентина, Бразилія, Венесуела, Уругвай; в Австралії і Океанії: Австралія, Нова Зеландія, Папуа-Нова Гвінея.

         У 2018 році за результатами обстежень було вперше виявлено і запроваджено карантинний режим по неповірусу кільцевої плямистості тютюну в Україні на території Теофіпольського району Хмельницької області на площі 65,6 га. На сьогодні хвороба поширена в Житомирській та Хмельницькій областях на загальній площі 293,49 га.

         Вірус найбільшу шкоду завдає молодим рослинам сої, коли вони інфікуються у віці до 5 тижнів: ураження зародка призводить до погіршення якості насіння і 25-100% втрат врожаю.     Коричневі смуги можуть простежуватися в серцевині стебла і пагонів рослин сої, іноді на черенках і жилках листків. Листки призупиняються в рості і скручуються. Стручки розвиваються пізно і  скручуються. На листках тютюну  вірус TRSV спричиняє візерунки у вигляді кілець і дубового листка, ріст листків уповільнюється. У огірків листки вкриваються плямами і припиняють свій ріст, плоди стають спотворені. Кущі винограду – низькорослі, нові пагони і міжвузля вкорочені, листки маленькі, спотворені, рослини пригнічені. Ягоди у гроні розподілені нерівномірно. У чорниці садової відмирають основи стебел і затримується ріст. На вишні захворювання проявляється на окремих деревах, молоді листки уражених рослин хлоротичні по всій листковій пластинці, краї листків викривлені і частково деформовані, плоди дозрівають пізно.

         Вірусні часточки ізометричні, приблизно 28 нм в діаметрі.       

         В природних умовах TRSV поширюється нематодою Xiphinema americanum Cobb. Нематоди-переносники набувають вірус за 24 години живлення на ураженій рослині. Він передається дорослими особинами і личинками. TRSV відрізняється від інших неповірусів тим, що може переноситись комахами: жуками, кліщами, трипсами і прямокрилими. На далекі відстані перенесення відбувається із рослинами-живителями, їх частинами і насінням. Передача вірусу насінням відмічена для огірка посівного, а у сої культурної взагалі це є основною формою передачі вірусу. Часточки  ґрунту  на коренях рослин можуть містити інфіковані насінини або нематоди.        

    

                             

         Для запобігання розповсюдження шкодочинного вірусу необхідним є інспектування та фітосанітарна експертиза усього рослинного матеріалу, особливо лохини і вінограду, який надходить із країн, де виявлений TRSV. Насіння сої повинне бути вільне від вірусу. Обов’язковим заходом є сертифікація рослинної продукції і перевірка насіннєвого і садивного матеріалу в інтродукційно-карантинних розсадниках та сортоділянках.                                                                                                                                          

Провідний фахівець ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»  Куц О.О.