Новий напрямок роботи ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія».

03/10/2019 - 11:48

Новий напрямок роботи ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія».

    Державна Установа «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» атестована Українським державним центром стандартизації та сертифікації “Украгростандартсертифікація” у лютому 2013 року на проведення робіт з визначення фітосанітарного стану рослин і продукції рослинного походження по наступним видам аналізів: ентомологія, мікологія, бактеріологія, фітогельмінтологія, вірусологія, гербологія.

    Внаслідок розширення сфери діяльності лабораторії  у 2018 році був   відкритий  Відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу. 

    Протягом  2019 року була успішно проведена підготовка по акредитації лабораторії відповідно до міжнародних вимог та сертифікації згідно стандарту ISO/IEC 17025:2017.  Фахівці відділу визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу в цьому році проходили стажування в ДУ «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія» та підвищення кваліфікації у Львівському національному аграрному університеті.  

    Відділ забезпечено матеріально - технічними ресурсами і обладнанням, засобами вимірювальної техніки , приміщенням. Виконання вимірювань (досліджень) здійснюються у відповідності з вимогами нормативних документів.

   У  відділі передбачено виконання таких аналізів:

 1) визначення сортової  чистоти зразка насіння - чистотою насіння називають відношення маси насіння основної культури виражене в відсотках до загальної маси зразка взятого для аналізу. Посівний матеріал не повинен мати ніяких домішок, це впливає на норму висіву і на урожайність с/г культур.

2) визначення маси 1000 насінин - характеризує добірність, крупність і виповненість насіння. Молоді сходи живляться поживними речовинами, які є в насінні. Отже, чим крупніше насіння, тим краще ростуть молоді рослини, тим продуктивнішими вони будуть. 

3) визначення схожості, енергії  проростання насіння - під схожістю розуміють здатність насіння давати нормальні ростки при оптимальних умовах у встановлений для даної культури строк. При низькій схожості посіви будуть зріджені. Схожість - самий важливий показник якості насіння.

Крім схожості в лабораторії визначають енергію проростання, тобто процент насінин, які нормально проросли у встановлені строки для даної культури. Встановлення енергії проростання має велике значення, бо від нього залежить дружність появи сходів у полі після висіву і рівномірність їх росту, що важливо для механізованих робіт.

4) визначення вологості зразка насіння - вміст вологи у відсотках до ваги абсолютно сухого насіння. Аналіз на вологість насіння проводять перед засипанням на зберігання. 

  Для проведення вищезазначених послуг необхідно подати:

     - заявку встановленого зразка;

     - зразок (пробу) насіння;

     - документ, що підтверджує оплату наданих послуг.

    За результатами лабораторних досліджень, замовнику видається протокол випробувань.

     В 2019 році відділом було проаналізовано насіння ярих культур близько 880 тонн, овочевих культур - близько 9 тонн, насіння озимих культур- близько 6 000 тонн. Фахівцями відділу за цей період проаналізовано 519 проб насіння.  Аграрії області отримали протоколи випробувань проб насіння з фактичними результатами, що дало можливість їм якісно провести посівну кампанію, отримати належні сходи культур, запобігти фатальних помилок в розрахуванні посівних норм та виключити використання тих сортів рослин, посівні якості яких не відповідають стандартам.

        

Провідний фахівець

відділу визначення посівних якостей насіння

і товарних якостей садивного матеріалу

ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» 

Маймескул В.І.