Паслі́н колю́чий

15/06/2020 - 08:58

Паслі́н колю́чий (Solanum rostratum Dunal)

       Паслін колючий — однорічний бур'ян. Дуже теплолюбна рослина. Паслін колючий виростає на всіх типах грунтів, але краще всього на пухких, лужних суглинних або глинистих ґрунтах. Віддає перевагу добре освітленій ділянці. Недолік світла, особливо в початкові фази розвитку, негативно позначається на його зростанні.

    Батьківщиною пасліну колючого є Мексика та південна частина США. На даний момент він розповсюджений на таких територіях  як: Північна Америка, як занесена рослина в Середній Європі, Середземномор'ї, Австралії, Південній Африці. Поширений в Східній Європі, Кавказі, Казахстані, Далекому Сході.

    Паслін колючий розповсюджений в одній області України – Херсонській. У 2019 році площа забур’яненості по Україні пасльоном колючим складала 134 га. 

Ця рослина зазвичай є шкідливою для сільського господарства, вона виснажує ґрунт забираючи у культурних рослин вологу і поживні речовини,через що знижується врожай та погіршується його якість. Паслін колючий шкідливий і для тваринСолома зернових і сіно трав, що засмічені бур'яном непридатні ні на корм ні на підстилку. Колючки пасліну можуть причиняти поранення людей, що обробляють посіви. Крім цього паслін колючий є кормовою рослиною для відомих шкідників: колорадського жука та картопляної молі, а також сприяє розвитку вірусних захворювань картоплі і томатів.

Морфологія і біологія: Рослина 30-100 см заввишки, густо опушена зірчастими волосками, цвіте в червні-вересні, плодоносить в серпні-жовтні. На одній рослині може утворюватися до 180 ягід, в кожній ягоді міститься 50-120 насінин.

Після появи сходів паслін зростає дуже повільно. Для утворення 3-4 справжніх листків потрібно 3-4 тижні, а розгалуження головного стебла починається через 30-40 днів. У цей момент посилено розвивається коренева система пасльону. Вона росте в 5-6 разів швидше стебла.

     Корінь стрижневий, розгалужений, проникає на глибину до 3 м. Залежно від умов зростання паслін може розвинути потужну наземну масу, утворюючи до 30 гілок і нерідко досягає висоти одного метра.

     Листки чергові, довгочерешкові, ліровидні, глибоко двічі перистораздільні, довжиною 5-10 см.

 Стебло, гілки, черешки і жилки листя, квітконоси і чашечка квітки засаджені  міцними шиловидними соломистого кольору шипами довжиною 5-12 мм. Стебло циліндричне, дерев'янисте, сильно розгалужене, сірувато-пильного кольору. На одній  вільно зростаючій  рослині може утворюватися до 70 гілок, діаметр куща досягає 70 см.

Віночок жовтий, 2-3 см в діаметрі, з ланцетно-яйцевидними лопатями. Чашечка з яйцевидно-ланцетними лопатями, при плоді розростається до майже кулястої і щільно облягає ягоду.

Плід - куляста, напівсуха ягода. При дозріванні плід розтріскується.

 Насіння темно-коричневі або чорні, округло-ниркоподібні, з боків сплюснуті, поверхня їх сітчаста, зморшкувата.

Свіжевизрівше насіння пасльону колючого не проростає, воно знаходиться в стані біологічного спокою протягом 5-6 місяців, проростає тільки після перезимівлі в грунті. Життєздатність насіння в грунті зберігається протягом 7-10 років. Відмирання насіння в різних шарах орного горизонту відбувається нерівномірно. Мінімальна температура проростання насіння 10-12 ° С, оптимальна - 22-25 ° С. Насіння здатне проростати з глибини 1-15 см, найкраще насіння проростає з глибини 3-5 см, при закладенні насіння глибше 15 см сходи не з'являються.

Паслін колючий розмножується тільки насінням, після дозрівання насіння рослини легко відламуються від стебла і перекочуються вітром на значні відстані. Насіння пасльону колючого, після осипання на землю, може розноситися вітром, на колесах машин разом із брудом. Насіння бур’яну може бути занесене в країни та регіони, вільні від нього, з насінням овочевих і квіткових культур, із сіном, соломою і іншими матеріалами.

Заходи боротьби: 

Агротехнічні заходи боротьби:

  • При розміщенні культур в сівозміні поля, сильно засмічені пасльоном колючим, слід відводити під посів культур суцільної сівби - озимі та ярі колосові, багаторічні та однорічні трави, горох і зернобобові культури.
  • Для попередження розвитку рослин пасльону колючого, на полях, що вийшли з-під колосових відразу ж після збирання, необхідно проводити лущення стерні, з подальшою обробкою грунту за типом напівпару. Система заходів напівпарової обробки грунту забезпечує повне знищення всіх вегетуючих рослин пасльону. При систематичному знищенні рослин пасльону, до утворення насіння, протягом 3-4 років орний шар грунту можна очистити від його насіння на 90-98%.
  • Оранку зябу під посів ярих культур слід проводити на глибині 27-30 см. При цьому частина насіння, яке знаходиться глибоко, зовсім не проростає, а частина пророслого насіння сходів не дасть, в результаті чого засміченість посівів може бути знижена на 80%.
  • На необроблюваних землях паслін систематично знищується оранкою, лущенням, культивацією. Якщо проведення цих прийомів неможливо, паслін знищується періодичним скошуванням. Для запобігання обсіменіння рослин пасльону необхідно не менше трьох скошувань за вегетацію. Скошувати паслін необхідно в період бутонізації - цвітіння, до утворення насіння.

      Також використовують хімічний метод обробки (У відповідності до «Переліку дозволених пестицидів та агрохімікатів»).Препарати діють краще за умови, коли висота стебла бур'яну 20—30 см, листова поверхня його велика (частіше це червень).

ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабраторія»

Провідний фахівець відділу фітосанітарного аналізу.

Мінчога Г.В.