Сажка картоплі

30/12/2020 - 13:53

Сажка картоплі

Thecaphora solani (син. Angiosorus solani) – вид грибів з роду Thecaphora, який викликає сажку картоплі. Даний вид поширений в Америці (Північна Америка – Мексика; Центральна Америка – Панама; Південна Америка – Болівія, Чилі, Колумбія, Еквадор, Перу, Венесуела). В Євразії допоки не зафіксований.

Є об'єктом карантину в країнах ЄСОЗР (Європейсько-середземноморська організація із захисту рослин), серед яких є і Україна.

Рослини-господарі, шкодочинність

Основним господарем є картопля (Solanum tuberosum). У природних умовах збудник оселяється на бульбоутворюючих  дикорослих видах роду паслін (Solanum). Встановлено, що дурман звичайний (Datura stramonium) також може уражуватися цією хворобою.

Збудник хвороби може призвести до значних економічних наслідків. Втрати врожаю картоплі деяких сортів, які не мають стійкості до хвороби можуть досягати 80 %.

Морфолого-біологічні ознаки

Спори грибів зимують в ґрунті або на рештках уражених бульб. Вони зберігають життєздатність довгий час. Останнім часом їх появу помітили у прохолодних високогірних місцевостях(до 3000 м над рівнем моря) і на зрошувальних землях. Розповсюдження хвороби збільшується за відсутності сівозміни, а також при вологості й засоленості ґрунтів.

Зрілі хламідоспори Thecaphora solani складаються з 2-8 спор і мають забарвлення від коричневого до іржаво-бурого кольору, розміром 15-50х12-40 мкм.

Поодинокі хламідоспори зустрічаються рідко. Спори від майже сферичних до кутастих з гладенькою поверхнею з того боку, де стикаються з іншими спорами і густо-бородавчастою зовнішньою поверхнею. Вони тісно зв’язані між собою, але можуть розпадатися на окремі спори розміром 7,5-20х8-18 мкм.

Ознаки пошкодження

Бульби уражаються повністю або частково. Вони деформовані або мають тверді бородавчасті здуття на поверхні. У м’якоті бульб утворюються чисельні коричнево-чорні плями змішані зі світло-коричневими краплинками. Плями діаметром близько 1 мм, наповнені спорами іржаво-коричневого кольору. З часом такі бульби перетворюються в суху коричневу пилову масу, яка містить велику кількість хламідоспор. На нижній частині стебел і столонах під землею розвиваються гали, які нагадують деформовані бульби.

Способи поширення

Хвороба поширюється як із хворими, так і зі здоровими бульбами картоплі (в основному з насіннєвою картоплею). Ґрунт  із заражених районів також може стати причиною поширення захворювання між країнами.

Фітосанітарні заходи

         T. solani належить до групи південноамериканських хвороб картоплі, до яких застосовуються суворі карантинні обмеження при завезенні в Європу, які включають обов’язкову перевірку перед експортом. Завезення картоплі з заражених зон країн дозволяється лише для наукових цілей, з наступним розміщенням такого матеріалу у інтродукційно-карантинних розсадниках.

 

ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»

Провідний фахівець відділу фітосанітарного аналізу

Юдічева В.О.