Середземноморська плодова муха 'Ceratitis capitata'

12/12/2023 - 13:26

Середземноморська плодова муха – небезпечний шкідник. У країнах Середземномор’я і Південної Америки знищує від 30 до 100% плодів персика, абрикоса, сливи. Вирощування пізніх сортів цих культур в районах проживання шкідника неможливо. Всього їм пошкоджується більше двохсот видів рослин. Серед них практично всі плодові, багато ягідних, ряд овочевих. Личинки викликають опадання плодів.
Дорослі мухи, відкладаючи яйця і пошкоджуючи шкірку плоду, провокують розвиток цвілі і гниття.

 

 

Довжина – 4,5-5 мм. Очі винно-червоного кольору, з зеленим блиском. Груди блискучо-чорного кольору, присутні жовтувато-білі лінії і плями. В області плечей білі кільця. На жовтому черевці поперечні сірі смуги. Крила з чорними, жовтими і коричневими плямами і поперечними перерваними темними смугами. Основа і передній край крила затемнені.

 

                   

 

 

Личинки відроджуються розміром 1 мм. У міру загнивання м’якоті вона просувається всередину плода. Харчування триває 14 -21 день. Пошкоджені плоди опадають раніше терміну. З опалого, зруйнованого плода личинка йде в поверхневі шари грунту, де лялькується. Особи мають здатність здійснювати стрибки, і пупарії виявляють в радіусі до трьох метрів від опалого плода.

 


                       

При показниках вологості повітря 70% і температури + 26 ° C розвиток комахи від фази ембріона до імаго протікає за 18-20 діб, при + 21 ° C – за приблизно 40-70 днів, при + 16 ° C – за 100 діб. Наприклад, на півночі Франції середземноморська плодова муха розвивається за 40 днів. На Гаваях розмноження шкідника безперервно і в рік налічується 15-16 генерацій. В Олександрії, Бразилії та на Кіпрі – 8-9 генерацій, в Італії – 6-7 генерацій, а в Західній Німеччині і Австрії – 2 генерації на рік.

Середземноморська плодова муха відноситься до найбільш небезпечних і шкодочинних видів у всіх регіонах, де культивують рослини, придатні для її харчування, і де вона може акліматизуватися.. Личинки живляться м’якоттю плодів і викликають їх опадання. Пошкодження шкірки при яйцекладці сприяє розвитку цвілі і гниттю плодів.