Шарка сливи

23/12/2019 - 07:15

Шарка сливи – Plum pox potyvirus

         Шарка сливи (віспа сливи) є однією з найбільш серйозних хвороб кісточкових плодів. Слово «шарка» в перекладі з болгарської мови означає «кільця» чи «дуги», оскільки саме в цій країні в 1915 році була вперше зареєстрована хвороба сливи, яку потім назвали «віспою». Наприкінці 20-го століття шарка була відмічена у більшості країн центральної та південної Європи, Азії, Африки, Північної та Південної Америки. На жаль, в Україні шарка також розповсюджена в тих регіонах, де вирощують сливу. За інформацією Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів станом на 01.01.2019 р. шарка сливи виявлена у Закарпатській, Львівській, Тернопільській, Одеській областях, загальна площа зараження сягає 3951 га.

         Хворобу спричинює вірус Plum pox potyvirus (PPV), який відповідно до наказу Міністерства аграрної політики України № 716 від 29.11.2006 р. включено до Карантинних організмів, обмежено поширених в Україні, Переліку регульованих шкідливих організмів. Вражаються даним патогенним вірусом рослини роду Слива (Prunus). Особливий збиток хвороба завдає абрикосу, персику та сливі, оскільки знижує якість плодів і викликає передчасне їх опадання.

         Симптоми шарки можуть проявлятися на листках, пагонах, корі, пелюстках, плодах і кісточках. На листках симптоми особливо чітко помітні в весняний період через 3-4 тижні після цвітіння. Ознаки шарки на листках: хлоротичні плями, кільця, смуги, пожовтіння жилок і навіть деформація листя. Уражені плоди деформовані, мають знебарвлені плями і кільця, розвиток тканини плодів у цих місцях припиняється, утворюються заглибини, які нагадують віспу. В місцях ураження тканина плодів частково відмирає і заповнюється камеддю. Кісточки уражених плодів мають бліді кільця і плями.

                        

 

 

         Патологічний ефект хвороби виражається в ослабленні і нерідко загибелі дерев, втраті товарної якості плодів (плоди стають дрібними, гіркими або без смаку), їх достроковому осипанні та зниженні врожайності від 25 % до повної втрати. Втрати залежно від кліматичних умов, сорту рослин та штаму вірусу складають від 5 до 100 %.

         За морфологією Plum pox potyvirus є вірусом ниткоподібної форми завдовжки 750 нм та 15 нм в діаметрі. Геном вірусу представлено одноланцюговою РНК, яка кодує 7 білків. За температури 21 0С інфекційність соку уражених клітин в умовах in vitro зберігається впродовж 13-15 годин. Інактивація вірусу відбувається за температури 50-55 0С.

         Поширюється вірус шарки слив із зараженим прищепним та посадковим матеріалом, із хворою кореневою паростю, знаряддями праці, насінням та комахами-переносниками (попелицями). Швидкість передачі хвороби достатньо велика, кількість уражених вірусом рослин може вдвічі збільшуватися за один сезон. Після інокуляції інкубаційний період може тривати кілька місяців, системне розповсюдження триває кілька років.

         Для боротьби з хворобою обов’язковим є знищення уражених дерев шляхом їх викорчовування та спалювання. Виявлення та ідентифікація вірусу шарки в садивному матеріалі здійснюється шляхом фітосанітарної експертизи з використанням сучасних методів молекулярної діагностики.

ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»

Головний фахівець    Солоденко А.Є.