Томатна остриця

16/12/2019 - 09:18

Томатна остриця - Keiferia lycopersicella

Cистематичне положення:

Ряд лускорилі або метелики – Lepidoptera

Родина виїмчастокрилі молі – Gelechiidae

Вид остриця томатна – Keiferia lycopersicella (Walsingham, 1897)

Томатна остриця походить, ймовірно, з Центральної Америки, де вважається небезпечним шкідником томатів. В даний час вона зустрічається в Північній Америці (Канада, Мексика, США), в Центральній Америці та на Карибських островах (Бермуди, Коста-Ріка, Куба, Домініканская республіка, Гаїті, Ямайка, Тринідад і Тобаго), в Південній Америці (Болівія, Венесуела, Колумбія, Перу). В 2008 році томатну острицю знайдено на території Італії. При повторних дослідженнях цей вид не виявлено. Відноситься до «Карантинних організмів, відсутніх на території України» (список А-1).

Шкодочинною стадією остриці є гусінь. Вона пошкоджує квіти, листки та плоди томатів. Личинки 1-ї та 2-ї стадій вбурюються в листки або плоди. На поверхні листків виникають світлі плями, добре видимі при візуальному огляді. На 3-й та 4-й стадіях гусінь скручує або складає листок та скріплює його шовковистою ниткою. В плоди гусінь вбурюється з краю чашечки плода. Згодом вона може проникнути на глибину майже 2 см. При візуальному дослідженні слід звертати увагу на плями на листках та плодах, скрученність листків, наявність екскрементів біля основи плода та на краю чашечки.

 

 

 

Імаго томатної остриці за морфологічними ознаками схожа з іншими видами: південноамериканською томатною міллю (Tuta absoluta) та картопляною міллю (Phtorimea operculella). На відміну від вказаних видів томатна остриця має більш світле забарвлення: голова спереду охряно-біла, передні крила охряно-сірі. Всі три види добре відрізняються за будовою генітального апарату.

 

 

Тіло гусениці сірувато-зеленого кольору. Середньо- та задньогрудні сегменти насиченого пурпурового кольору, брюшні сегменти з пурпуровими плямами, які формують приспинний та пристигмальний ряди. На старших стадіях розвитку досягають довжини 8 мм.

 

Розповюджується томатна остриця разом із зараженними плодами, посадковим матеріалом і тарою, в якій перевозили заражену продукцію.

Для запобігання занесення шкідника на територію України потрібно окрім фітосанітарної експертизи об'єктів регулювання, проводити моніторинг наявності чи відсутності томатної остриці в польових умовах за допомогою спеціалізованних феромонних пасток.

 

ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»

Провідний фахівець Халаїм Є. В.