Увага! Біла іржа хризантем!

06/09/2022 - 12:52

Сьогодні, в черговий раз, при проведенні мікологічного аналізу нашими спеціалістами підтверджено карантинний організм, відсутній в Україні - Puccinia horiana Henn.

 

 

Біла іржа хризантем - небезпечне захворювання, збудником якого є Puccinia horiana Henn. Гриб має високий потенціал адаптації та здатності для існування в нових умовах, хвороба швидко поширюється в різні регіони світу. Основним живителем є хризантема великоквіткова (Dendranthema grandioflorum). Особливо уражуються сорти, які культивуються садівниками та широко вирощуються в теплицях. Масове ураження рослин в теплицях може викликати до 80% знищення врожаю, аж до повної втрати популяції рослин хризантем.

 

Уражаються частіше листя (особливо зростаючі молоді тканини), рідше стебла і квітки. Захворювання проявляється у вигляді невеликих блідо-жовтих плям як на верхній, так і на нижній стороні листків. Згодом плями збільшуються і стають яскраво-жовтими, а їх центр - коричневим. На нижній стороні листка на цих плямах розвиваються пустули. Сильно уражені листки, зазвичай, передчасно відмирають, і рослини виглядають, як обпалені. Хворе листя часто закручується донизу, а на квітках ураження спостерігається у вигляді некротичної крапчастості.

 

 

 

    Захворювання ідентифікується в період вегетації хризантем. Для виявлення хвороби проводять візуальний огляд рослин, а для ідентифікації збудника вдаються до мікроскопічного і біологічного методу.
    Puccinia horiana P.Henn. передається з зараженими живцями і рослинами хризантем, включаючи зрізані квіти. Також гриб може поширюватись природним способом переноситься вітром, птахами, комахами та розповсюджуватись агротехнічними знаряддями.
    Звертаємо увагу садівників-любителів на те, що купувати живці хризантем можна лише за наявності у продавця документів, що засвідчують їх фітосанітарний стан та уважно оглядати зрізи квітів.