Вірус некротичного пожовтіння жилок цукрового буряку

30/12/2020 - 13:55

Вірус некротичного пожовтіння жилок цукрового буряку (ризоманія) – Beet necrotic yellow vein virus

Систематичне положення: Viruses: Benyvirus

Ризоманія буряка – одна з найбільш небезпечних хвороб цукрових буряків у світовому масштабі, яку спричиняє вірусний збудник Beet necrotic yellow vein virus. Термін «ризоманія» з грецької означає «кореневе божевілля», який був обраний у 1966 році через один із характерніших симптомів хвороби: проліферація бічних корінців уздовж головного кореня (рис. 1).

                           

Рис. 1. Буряк, уражений Beet necrotic yellow vein virus

 

Ризоманія була вперше описана в Італії в 1950-х роках, але про збудника хвороби ніхто не знав до 1973 р., коли японські фітопатологи Тамада і Бада довели, що збудником ризоманії є фітовірус – так званий вірус некротичного пожовтіння жилок буряків Beet necrotic yellow vein virus. Через 60 років після відкриття вірусу, ризоманія поширилася в багатьох країнах Європи, а також була виявлена в інших країнах-виробниках цукрових буряків, включаючи США, країни Азії, Японію та Китай.

На території України ризоманія вперше виявлена в 1980-х роках минулого сторіччя. Вірус включено до Переліку регульованих шкідливих організмів, а саме до карантинних організмів, обмежено поширених в Україні.

Переносником і резерватором вірусу є грунтовий гриб Polymyxa betae, в гифах якого вірус розвивається. Патоген має високу життєздатність, яка зберігається протягом багатьох років.

Beet necrotic yellow vein virusпаличкоподібний вірус діаметром приблизно 20 нм з лінійним одноланцюговим РНК геномом. Ідентифіковано три штами вірусу відповідно до структури їх РНК (А, В і Р). Штам А – найпоширеніший, зустрічається у більшості країн Європи, в Америці, Японії та Китаї. Штам Р є найбільш агресивним, його виявлено у Франції.

Зовнішні ознаки ризоманії: колір листків рослини у ранній фазі розвитку змінюється від світло-зеленого до жовтуватого, центральні листки мають подовжені черешки та звужені листкові пластинки, спостерігається пожовтіння жилок листків (рис. 2). У другій половині вегетації на листках з’являється побуріння судин з подальшою появою некрозів. В полі симптоми проявляються вогнищами. Однак, типові ознаки на листках зустрічаються дуже рідко. Характерні симптоми ризоманії проявляються на коренеплоді у вигляді розростання бічних корінців – ризоїдів, утворення ними «бороди». Коренеплоди дрібні, схильні до загнивання. В уражених коренеплодів маса у 10-15 разів нижча, ніж у здорових. При поперечному розрізі коренеплоду добре помітне побуріння судинних пучків. Під час зберігання коренеплодів відбувається повна невротизація провідної судинної системи рослин.

Внаслідок хвороби урожайність коренеплодів знижується на 50-80 %, а цукристість більш ніж на 3-5 %.

      

Рис. 2. Симптоми ризоманії на листках буряку.

 

Основними способами поширення хвороби є корені заражених рослин, інфіковані стебла цукрового буряка та грунт, що містить гриб Polymyxa betae. Відходи цукрових буряків та сільськогосподарська техніка виявилися основними переносниками хвороби. Оскільки прояв хвороби дуже мінливий, діагностика ризо манії не може базуватися лише на візуальному обстеженні рослин. Точний діагноз можливо поставити за допомоги серологічного імуноферментного аналізу, проведеному на сирому соку, вилученому з бічних корінців або кінчика головного кореня.

Стратегії контролю патогена включають сівозміну з короткою ротацією цукрових буряків та використання стійких до ризоманії сортів цукрових буряків. Необхідними є експертиза завезеного імпортного садивного матеріалу, обстеження посадок цукрового буряку навесні та восени, впровадження особливого карантинного режиму у вогнищах.

 

ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» 

Головний фахівець відділу фітосанітарного аналізу Солоденко А.Є.