Вірус рашпілеподібності листя черешні

30/11/2021 - 08:08

Cherry Rasp Leaf Virus (CRLV) – Вірус рашпілеподібності листя черешні

Вірус рашпілеподібності листя черешні - небезпечне вірусне захворювання, що завдає значної шкоди таким рослинам як черешня, вишня, персик, яблуня, малина, гарбуз великоплідний, кульбаба лікарська та базилік. Вірус також був виявлений на картоплі у штаті Вісконсін, та на томатах у Міннесоті.

CRLV є карантинним організмом, відсутнім на території України, та відноситься до списку А1.

Розповсюдження

Регіоном поширення карантинного організму є США, Канада та Китай.

Вперше CRLV був виявлений у 1935 році в Колорадо, США. Вірус родом із західної частини Північної Америки, де він поширений на великій території. Вірус присутній насамперед у передгір’ях, на захід від Скелястих гір від Колорадо, Юти і Каліфорнії та з півночі на південь Британської Колумбії.

У 2013 році CRLV був виявлений у черешневому саду у провінції Шаньдун, Китай.

У 1960-1970 роках надходило багато повідомлень про виявлення CRLV на рослинах вишні в інших частинах світу через наявність симптомів зараження вірусом. Але пізніше було встановлено, що симптоми енації (листоподібні нарости) листя у вишні як в Європі, так і в Північній Америці можуть бути викликані іншими вірусами, такими як Prunus necrotic ringspot або  Tomato ringspot virus.

Симптоми

  • На персиках та вишні

Листя вишні та персиків, інфіковане CLRV, деформується, звужується, перекручується, вкорочуються міжвузля та спостерігається загальний  занепад дерева. На нижній стороні листя між бічними жилками і вздовж серединної жилки розвиваються помітні листоподібні нарости, які називаються енаціями. Уражене листя деформується, але залишається зеленим.

Вірус повільно поширюється на заражених деревах, тому симптоми часто носять епізодичний характер і можуть проявлятися не на всіх листках або пагонах. Симптоми починаються в нижній частині дерева і рухаються вгору в міру поширення вірусу.

  • На яблуках

Листя закручується від країв до серединної жилки, стають маленькими, довгими і вузькими. Плоди сплющені вздовж поздовжньої осі, але на кількість насіння вірус не впливає. Ступінь ураження у різних сортів значно різниться. Симптоми «плоского яблука» виникають переважно у сортів Делішес, Голден Делішес, Джонаголд та Гала. На сортах Фуджі, Емпайр та Гренні Сміт проявляються відносно легкі симптоми.

Поширення

Природне поширення віруса рашпілеподібності листя черешні за допомогою його переносника-нематоди Xiphinema americanum відбувається повільно. У зв'язку з цим основним джерелом перенесення інфекції є неконтрольоване розмноження і поширення зараженого садивного і прищепного матеріалу. Вірус може бути занесений з нематодою в ґрунті, що супроводжує посадковий матеріал з Північної Америки.

CRLV легко передається шляхом інокуляції соку. У деяких трав’янистих рослин, таких як кіноа та кульбаба лікарська ймовірна передача вірусу через насіння (10-20%). Однак насіння, взяте з заражених частин вишневих дерев, не проросло.

Вірус був виявлений у пилку заражених вишневих дерев, але передача його пилком не підтверджена.

Економічний вплив

Вірус рашпілеподібності листя черешні вражає цілий ряд економічно важливих рослин. CRLV спричиняє серйозне відставання в рості у персикових дерев, та знижує врожайність та якість плодів вишні та яблук. Уражені гілки зазвичай відмирають, що надає дереву відкритий, оголений вид та знижує плодоношення. Молоді інфіковані дерева демонструють уповільнений розвиток і часто гинуть.

Фітосанітарний контроль

Запобігання занесення і розповсюдження CRLV є основним методом боротьби. Для цього необхідне використання тільки здорового посадкового матеріалу. Якщо садивний матеріал імпортується з країн, де присутній вірус, імпорт повинен відбуватися із зони, вільної від CRLV. Для боротьби необхідно вжити заходи, що передбачають знищення інфікованих рослин.

         ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія»

Провідний фахівець відділу фітосанітарного аналізу

Твердохліб В. С.