Вірусні захворювання томатів

18/07/2022 - 08:59

Вірус (лат. Virus - «отрута») - неклітинний інфекційний агент, який може відтворюватися тільки усередині живих клітин. Віруси вражають всі типи організмів (рослини, тварини, бактерії тощо). Рослина може бути уражена як одним, так відразу і декількома вірусами. Найбільш частим симптомом вірусного захворювання у рослин є хлоротичність, яка пов’язана зі зниженням інтенсивності фотосинтезу, в результаті чого сповільнюється ріст і розвиток рослини.

Практично немає видів рослин, які характеризуються повною резистентністю до патогенів вірусної природи. Так, наприклад, значно уражуються фітовірусами овочеві культури, особливо – томати. Вірусні захворювання томатів, що зустрічаються найчастіше: мозаїка томату (збудник – Tomato mosaic tobamovirus), бронзовість (плямисте в'янення) томата (збудником є Tomato spotted wilt tospovirus), жовта курчавість листя томата (збудник – Tomato yellow leaf curl virus), вірус огіркової мозаїки (інфекційний агент - Cucumber mosaic virus). Дуже небезпечним є складний стрик (штрихуватість), який виникає при зараженні рослини відразу декількома вірусами, з яких вірус томатної мозаїки (обов'язковий) зустрічається в поєднанні з вірусом огіркової мозаїки або ж Х-вірусом картоплі.

Мозаїка томату потрапляє в рослину і повільно пересувається з клітини в клітину в межах листя, а досягнувши флоеми, швидкість переміщення вірусу зростає, потім він переходить в плоди, інші листки й у коріння. Якщо зараження рослини вірусом томатної мозаїки відбулося через корінь, то розвиток захворювання обмежиться тільки їм, і як мінімум, 30 діб переходити в інші органи не буде. При зараженні на початку вегетації, на рослині збільшується кількість деформованих плодів.

Першою ознакою ураження томата вірусом мозаїки є поява на листках крапчатості, а вже трохи пізніше - хлоротичності або жовтої мозаїки, яка проявляється тільки на молодих листках, на зрілих листках симптом не з'являється. Потім листя зморщується, плоди стають дрібними і нерівномірно дозрівають (рис. 1).

 

Рис. 1. Листя та плоди рослини томату, ураженої вірусом Tomato mosaic tobamovirus

При температурі вище 30ºС збільшується кількість плодів з некрозами, рідше листя можуть набувати ниткоподібної або папоротниковидної форми. На ниткоподібних листках часто з'являється енаціонна мозаїка, характерна тим, що з нижньої сторони листка утворюється листкоподібний виріст розміром до 1 см. Вона є найбільш шкідливою формою вірусу мозаїки. Енації (листкоподібні вирости) є найбільш чітким маркером вірусного ураження. При масовому розвитку вірусу мозаїки томата - втрата врожаю може досягти до 70%.

Джерелами інфекції можуть бути: заражений інвентар, рослинні залишки (в яких вірус зберігається до 10 років), ґрунт (вірус живе в ґрунті до 2 років), бур'яни і навіть томатний сік (зберігається вірус до 8 років). Вірус може передаватися і комахами: цикадками, попелицями, гусеницями совок, білокрилкою, трипсами.

Бронзовість (плямисте в'янення) томата: збудником є Tomato spotted wilt tospovirus, який віднесено до Переліку регульованих шкідливих організмів (регульовані некарантинні шкідливі організми). Вперше цей вірус був описаний на початку ХХ століття в Австралії. Крім томата він вражає рослини ще близько 80 сімейств. Останнім часом його часто зустрічають як в плівкових теплицях, так і у відкритому ґрунті України, півдня Росії, Узбекистану. Переносниками вірусу є трипси, що були заражені ще на стадії личинки. Трипси переносять вірус на інші рослини і здатні передавати його своєму потомству.

Симптоми пошкодження різноманітні, але основними з них є: бронзовість листя, курчавість і зупинка росту пагонів, некротичні плями і смуги, на шкірці плодів з'являються плями нерівномірного забарвлення. На молодих листках з'являється малюнок з кілець або незграбних плям жовтуватого або брудно-фіолетового кольору (рис. 2).

 

Рис. 2. Плоди та листя рослини томату, ураженої вірусом Tomato spotted wilt virus

Найхарактерніша ознака - некротична нерівномірна плямистість листя у вигляді зигзагоподібних, переривчастих темно-коричневих або бронзових ліній, що тягнуться по головній жилці листка. Верхівки рослин часто відмирають. Квітки деформуються. На зелених плодах з'являються коричневі, зелені і бліді кільця; біля плодоніжки - коричневі смуги. При дозріванні такі плоди мають строкате жовто-червоне забарвлення.

Жовта курчавість листя томата: збудником є Tomato yellow leaf curl virus. Вірус вперше був ідентифікований в Ізраїлі в 1964 р. Захворювання найбільш шкідливо при ранньому зараженні рослин, які припиняють ріст і не утворюють плоди. Хвора рослина зовні виглядає сильно кущистою, листя деформовані і скорочені. При пізньому зараженні нижня частина рослини мало змінена, кущистість, деформація і хлороз листя - проявляються тільки на верхівці. Вірус не передається ні соком рослин, ні насінням. Від рослини до рослини вірус переноситься білокрилками.

Вірус огіркової мозаїки: частіше вражає томати, що ростуть поблизу посадки огірка або баштану. В результаті на томатах зменшується кількість квіток і розмір листя. Якщо заражається томат в стадії розсади, то припиняється ріст рослини, а верхівка повністю відмирає. Джерела зараження: уражені вегетуючі рослини, у тому числі деякі бур'яни (осот, береза, лобода), і шкідники (багато видів попелиці).

Першими ознаками ураження є: ниткоподібність, вогнищева хлоротичність, викривленість і зморшкуватість молодого листя, дрібнолистість, короткостеблість та загальна карликовість рослини. На дорослих рослинах листя стає ниткоподібним або бульбашковидним, з'являються некрози на плодах у вигляді кілець золотистого кольору (рис. 3). При сильному пошкодженні втрата врожаю сягає 50%, особливо в другій половині літа.

   

Рис. 3. Листя, плоди та рослини томату, ураженої вірусом Cucumber mosaic virus

За складного стрику з'являється штриховатість, великі некрози, карликовість рослини, деформація листя, стебла та плодів (рис. 4).

 

Рис. 4. Плоди та листя рослини томату, хворої на стрик

 

Головний фахівець відділу

фітосанітарного аналізу ДУ «ООФЛ»

Анжелла СОЛОДЕНКО