Якісний насіннєвий матеріал - стабільний врожай.

19/02/2024 - 12:17

 

Незабаром  розпочнеться  посівна  кампанія сільськогосподарських культур. Перед аграріями постане питання у придбанні якісного насіннєвого матеріалу. Від якості насіння залежить 50 – 60 % врожаю. Для того щоб впевнитися що куплений посівний матеріал відповідає сертифікату відповідності, необхідно звернутися до насіннєвої лабораторії для перевірки придбаного  насіння. Адже саме лабораторний  аналіз дає змогу встановити якісні показники насіннєвого матеріалу. З цією метою  ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» пропонує провести наступні випробування:

  • Визначення вологості насіння;
  • Визначення чистоти і відходу насіння;
  • Визначення маси 1000 насінин;
  • Визначення схожості та енергії проростання насіння;
  • Визначення заселеності насіння шкідниками.

Вологість насіння. Сухе зерно вологістю до 13,5% є найбільш  стійким. При посіві таким насінням отримують більш ранні, густі і дуже дружні сходи, а в результаті – більш високі врожаї, ніж коли сіють не сушене насіння, при їх рівній лабораторній схожості.

 

 

 

 

 

Чистота. Дуже  важливо мати насіннєвий матеріал з високими показниками сортової чистоти. Тільки чистосортне, високої генерації, неуражене хворобами, ваговите, вирівняне за розміром і масою, з добре розвинутими зародками насіння здатне формувати високопродуктивні посіви. Насіння не повинно містити у собі домішки важко відокремлюваних культурних рослин, смітну (насіння бур’янів) та інші.

Маса 1000 насінин. Показник маси 1000 насінин у сільськогосподарському виробництві може використовуватись для попередньої оцінки умов формування насіння, а також для розрахунку норм висіву. Чим більша маса 1000 насінин, тим кращі  енергія проростання та схожість. Рослини  добре розвинені, мають підвищений імунітет тощо. Такі посіви мають більший коефіцієнт кущення, більше продуктивних пагонів та краще перезимовують.

Схожість та енергія проростання.  Від цих показників залежить посівна якість, густота посіву, дружність сходів, рівномірність розподілу на полі стеблостою.

Лабораторна схожість та енергія проростання насіння визначається шляхом його пророщування за оптимальних умов протягом конкретного для кожної культури терміну. Лабораторна схожість насіння завжди буде мати кращі показники, ніж польова схожість. Причини більш ніж очевидні, адже в лабораторії створенні ідеальні умови для розвитку насіння. У разі польової схожості йдеться про низку чинників, які впливають на нормальний розвиток насіння.

Заселеність шкідниками. Визначення наявності в насіннєвому матеріалі шкідників є нагальною потребою, аби убезпечити насіння від втрати якісних показників. Метод заселеності шкідниками використовують для виявлення у між насіннєвому просторі явної та у середині окремих насінин прихованої форм ентооб'єктів.

Для проведення вищезазначених послуг необхідно подати заявку встановленого зразка; зразок (пробу) насіння; документ, що підтверджує оплату наданих послуг (вартість послуг переглядається кожні 6 місяців) Вартість аналізувань регулюється наказом міністерства аграрної політики України від 13.02.2013 року № 96.

    За результатами лабораторних досліджень, замовнику видається Протокол випробувань проби насіння. Дані випробування проводять за ДСТУ 4138-2002 Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості.

                             

ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ

office@lab.gov.ua

(094) 945-54-80 - Приймальна
(094) 945-54-82 - Прийом зразкiв
(094) 945-54-81 – Бухгалтерія