Сорго алепське (гумай)

11/10/2019 - 07:33

Сорго алепське (гумай)


Со́рго але́пське або гума́й (Sorghum halepense (L.) Pers.)  - рослина родини тонконогових (Poaceae)
Багаторічний коренепаростковий бур'ян, теплолюбний, віддає перевагу пухким, родючим ґрунтам, не витримує засолених, сухих і щільних ґрунтів. Батьківщина гумаю — країни Середземномор'я, Близький Схід. Широко розповсюджене в країнах з тропічним і субтропічним кліматом. Засмічує всі культури, сади, виноградники. Рослина отруйна.
Коренева система у вигляді підземних стебел з вегетативними бруньками і бічними розгалуженнями проникає в грунт на глибину до 80 см. Кореневища бувають трьох типів: первинні, що йдуть вертикально, вторинні – горизонтальні, що утворюють нові рослини, і третинні, або запасні, які відходять від нових рослин.


Листки лінійно-ланцетні, довжиною до 5 і шириною 2 см, голі, по краях гостро-шорсткі.
Суцвіття – волоть до 40 см, розлога, довгаста, багатоколоскова. Колоски двостатеві, сидячі, яйцеподібні, опушені, з колінчастим остюком завдовжки до 14 мм.
Плід – овальна плівчаста зернівка, квіткові луски якої опадають разом із колосковими, довжиною 4-5, шириною 1,5-2, товщиною 1-1,25 мм. Маса 1000 зернівок 4,5-9,5 г. Одна рослина утворює до 8000 зернівок, проростають вони з глибини не більше 10-12 см, зберігають життєздатність у грунті до 5 років. Мінімальна температура проростання +10…+12°С, оптимальна +30...+35°С. Сходи з'являються в березні - травні, цвіте в липні - серпні, плодоносить з серпня по жовтень. Відрізки кореневищ приживаються на глибині не більше 30 см. Кореневища вимерзають при температурі –15°С. Перший листок сходів лінійно-ланцетний або ланцетний, довжиною 20-25 і шириною 3-4 мм, темно-зелений, голий, лише по краю тонкошорсткий.


Карантин 
В Україні вперше було запроваджено карантин по даному бур'яну в Одеській області в 1 господарстві на площі 55 га, у 2003 році. В результаті обстежень у 2006 році виявлено нові осередки сорго алепського у Тарутинському та Арцизькому районах, де і надалі можливе розширення ареалу цього бур'яну. Площа зараження бур'яном склала 760 га.
Станом на 01.01.2019 року площа засмічення бур’яном  складає 865,4 га. 

Боротьба 
Головний шлях розростання бур'яну — відростання з кореневищ, тому заходи боротьби повинні враховувати необхідність знищення і насіння, і кореневищ. Глибока зяблева оранка в результаті якої кореневища вивертаються на поверхню і засихають (в теплий період року), або вимерзають (зимою) — один з найефективніших методів знищення бур'яну. При температурі -30°—35ºС протягом 7 днів та —10°—12ºС декілька днів кореневища повністю втрачають здатність до життєдіяльності. Одночасно з цим використовується розрізування дискуванням та глибоке загортання кореневищ а також пригнічення бур'яну посівами висококонкурентних культур: озимої пшениці, озимої віки, люцерни. 
Також використовують хімічний метод обробки (У відповідності до «Переліку дозволених пестицидів та агрохімікатів»).Препарати діють краще за умови, коли висота стебла бур'яну 20—30 см, листова поверхня його велика (частіше це червень). 

                      
Провідний фахівець відділу фітосанітарного аналізу.
ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабраторія»
Мінчога Г.В